Bettiol odchází ze amerického týmu po šesti letech, ale ve stejném týmu pod různými názvy jezdil také v letech 2015 až 2017, poté na jediný rok odešel do BMC a následně se do týmu pod vedením Jonathana Vaughterse vrátil. V EF získal své největší úspěchy, vyhrál monument Kolem Flander, etapu na Giro d'Italia a klasiku Milano-Torino. Nyní se však rozhodl pro změnu a s Astanou podepsal do konce roku 2027. 

Astana projde v dalším roce velkou změnou, novým titulárním sponzorem totiž bude čínská společnost XDS, která patří k největším výrobcům kol. Mělo by dojít k zásadnímu navýšení rozpočtu, pokud Číňané splní své závazky, a vedení týmu chce posilovat, což se zatím moc neděje, protože Bettiol v podstatě nahradí dlouholetou oporu Alexeje Lucenka. Nejlepší kazašský cyklista posledních deseti let podepsal smlouvu s celkem Israel-Premier Tech.  

20240703TDF1012-A.S.O._Charly_Lopez.jpg

Bettiol letos posbíral více bodů než Lucenko, ale ty se do součtu týmu Astana započítávat nebudou, počítají se pouze body, které vyjede v dresu Astany. Tým vedený Alexandrem Vinokurovem potřebuje každý bod, aby se dokázal zachránit ve WorldTour, protože momentálně drží až 21. místo a potřebuje se před koncem sezóny 2025 dostat na 18. příčku, tedy před Uno-X Mobility, Arkéa-B&B Hotels, DSM-Firmenich PostNL a Cofidis, který také momentálně hrozí, že se ve tříletém součtu bodů nevejdou mezi elitní osmnáctku. Žebříček najdete na Procyclingstats.com.

Od Bettiola se očekávají dobré výsledky především v klasikách a jednorázových závodech. V tomto ohledu je lepší než Lucenko. „Alberto Bettiol je pro nás především posilou pro klasické a jednodenní závody. Prožívá výbornou sezónu a já doufám, že i druhá polovina roku s naším týmem bude na vysoké úrovni," doufá manažer Vinokurov. 

„Jsem vděčný vedení EF Education-EasyPost za otevřený a přátelský přístup při jednáních a přípravě tohoto přestupu v polovině sezóny a jsem rád, že jsme s Albertem našli mnoho společných cílů a perspektiv pro jeho budoucnost v našem týmu. Společně s dalšími jezdci vytvoří Bettiol silnou skupinu schopnou bojovat o přední příčky v klasikách jakékoliv úrovně. O Albertově přesném kalendáři ještě jednáme, ale věřím, že dres italského šampiona brzy uvidíme v týmu Astana Qazaqstan,“ dodává Vinokurov.  

Snapseed-10-scaled.jpg

Vueltu vynechá, dalším velkým cílem by mohly být kanadské jednorázovky, kde je k dispozici spousta bodů. A pak italské podzimní klasiky. „V první řadě chci říct, že jsem velmi rád, že jsem se připojil k týmu Astana Qazaqstan. Zapůsobil na mě zájem, který o mě tým projevil, a přístup, který jsem viděl u Alexandra Vinokurova. To vše mě přesvědčilo, že jsem se rozhodl správně, když jsem se rozhodl pro tento přestup uprostřed sezóny,“ říká Bettiol.  

„Chtěl bych poděkovat EF Education-EasyPost za všechny ty roky, během nichž jsem se stal jezdcem, kterým jsem dnes. Jsem přesvědčen, že začlenění do týmu Astany bude snadné, protože se už znám s mnoha jezdci a členy personálu. Nemohu se dočkat, až se s týmem seznámím a začneme závodit. Svůj přesný program ještě neznám, ještě musíme probrat kalendář. Zatím jsem na vysokohorském soustředění v Livignu a připravuji se na druhou polovinu sezóny.“

Bettiol je zatím jedinou oficiální posilou týmu Astana na další sezónu.