Start mužů, který je stanoven na 13:30, i cíl jsou v chorvatském Umagu. Závodníci po pár kilometrech najedou na jen mírně zvlněný přibližně 27 km dlouhý okruh, který absolvují 5x, a z něj se pak vrátí do cílového místa. Celkem na 139 km nastoupají 1140 metrů.

Startovní listina je z pohledu kontinentálních týmů nabitá k prasknutí. V tomto ohledu se tu schází špičková konkurence. Přihlášeny jsou dva Pro týmy Green Project-Bardiani a Corratec. Naprostou většinu tvoří 25 Conti týmů, do počtu 30 je doplňují dva klubové (slovinský a chorvatský) a výběr Švýcarska.

Z kontinentálních formací tu jsou rozvojové týmy Jumbo-Visma, Groupama-FDJ, Astany, EF Education, Israel Premier Tech a Tudor Pro Cycling. Dále německé Benotti, Rad-Net, Sauerland a Santic, italské Gallina, Colpack a Technipes, rakouské WSA, Hrinkow a Tirol, slovinské Adria, Kranj a Ljubljana, polské Mazowsze a Voster, nizozemský Scorpions a americký Hagens Berman.

O charakteru pelotonu vypovídá i skutečnost, že ho tvoří 38 18letých kluků a že dalších 77 je ve věku mezi 19 až 21 roky. Z tohoto pohledu je sestava Elkov-Kasper po polském Vosteru se svými 27 roky druhá nejstarší, ATT Investments s průměrem 25,5 roku je čtvrtým nejstarším týmem.

Sestavu ATT Investments tvoří podle dostupné startovní listiny Mihkel Räim, Pavel Kelemen, Petr Klabouch, Tomáš Jakoubek, Filip Chýle a Jiří Petruš. Elkov-Kasper by měl nastoupit v sestavě Jan Bárta, Dominik Neuman, Adam Ťoupalík, Matěj Zahálka, Filip Řeha a Štěpán Telecký. Lídry do spurtu by měli být Räim a Kelemen, resp. Neuman a Ťoupalík.

České týmy tu v nedávné minulosti docela bodovaly. V roce 2019 vyhrál Alois Kaňkovský (Elkov-Kasper), v posledních dvou ročnících obsadil Tomáš Bárta (ATT Investments) třetí a druhé místo (viz titulní snímek).

Mezi těmi, kdo v posledních letech stanuli na stupních vítězů, najdeme hodně známá jména: loni třetí Dušan Rajovič následně přestoupil do Bahrain-Victorious, rok předtím vyhrál Jakub Mareczko, který od následujícího roku přestoupil do Alpecin-Deceuninck, a v roce 2020 se prosadil Olav Kooij (na snímku), kterého si od dalšího roku vytáhli z development do hlavního týmu Jumbo-Visma.

Tipovat favority je velmi obtížné, v sestavách jednotlivých týmů jsou sice ti, jejichž předností je sprint, ale není tu žádný závodník, který by svými dosavadními výsledky v tomto ohledu nějak výrazněji vynikl. Za všechny tedy vyberme například Attiliu Vivianiho (Corratec), Enrica Zanoncella (Bardiani), Odeda Koguta (Israel) či Bartosze Rudyka (Voster). Dobře zaspurtovat umí také Viktor Potočki (Ljubljana) či Tilen Finkšt (Adria) atd.

Předpověď počasí mluví o oblačnu a 9°C, ovšem s hodně čerstvým SV větrem přes 20 km/hod. s nárazy přes 40 km/hod. 

Před muži se v 9:00 hod. na svůj premiérový ročník vydají ženy. Na totožném okruhu, ale na 112 km (900 výškových metrů) budou mezi 12 6člennými týmy soutěžit i dívky z Dukly Praha v sestavě Barbora Němcová, Gabriela Bártová, Nela Slaníková, Nicole Hartychová, Hanka Runtová a Veronika Bartoníková.