Okolo Řecka se jelo poprvé v roce 1968 a na 3. místě jej dokončil český cyklista Břetislav Souček. Druhý ročník přišel na řadu až v roce 1981 a s určitými pauzami závod probíhal až do roku 2012. Pak si dal desetiletou pauzu, aby byl loni obnoven. Letos tedy bude na pořadu - jak uvádí pořadatelé - 20. ročník.

Vloni byli v Řecku nejúspěšnější jezdci novozélandského týmu Bolton, když vyhrál Aaron Gate a třetí skončil Mark Stewart. Mezi ně se v konečné klasifikaci vklínil Lennert Teugels z kontinentálního belgického Tarteletto, který pro letošek přestoupil do druhodivizního taktéž belgického Bingoal. Z českých cyklistů tu startoval pouze Michal Schlegel v týmu Caja Rural a byl klasifikován na konečném 35. místě se ztrátou +15:49 min.

Letos startovní listina čítá šest ProTeams, deset Continental teams a tři národní výběry. Z Pro týmů to jsou Bolton a Bingoal, dále španělský Caja Rural, americký Human a italské Bardiani a Corratec.

Z kontinentálních kromě ATT Investments to budou nizozemský Ablock, německý Bike Aid, novozélandský Global 6, polské Mazowzse, francouzský Cros Team Legendre, rumunský Sofer Savini, belgický Tarteletto, malajsijský Terengganu a kanadský XSpeed. Do počtu devatenácti je doplňují národní výběry Řecka, Kypru a USA.

V řadě případů jde o týmy multinárodní, například XSpeed disponuje 16 jezdci, z nichž pouze 4 jsou Kanaďané, ve 13členné soupisce Global 6 figurují pouze 3 Novozélanďané, obdobně v Sofer Savini najdeme mezi 13 cyklisty jen 4 Rumuny, z 16 závodníků Terengganu je 7 jiné než malajsijské národnosti, z 12 cyklistů Bike Aid je 5 jiné než německé národnosti. Naopak Ablock má na soupisce z 19 lidí 16 Nizozemců a Tarteletto je čistě belgické.

Startovní listina Tour of Hellas 2023 byla k datu psaní tohoto článku ještě hodně neúplná. Z českých jezdců byl mimo ATT Investments uváděn jediný a to ve španělském Caja Rural Michal Schlegel.

ATT Investments nastupuje ve složení Jakub Otruba, Daniel Turek, Mihkel Räim, Matúš Štoček, Jiří Petruš a Tomáš Jakoubek.

K sestavě a cílům ATT Investments řekl pro RoadCycling.CZ sportovní ředitel Petr Kaltofen: „Cílem závodu je určitě umístění v Top 10 v celkovém pořadí a nějaký dílčí výsledek, ideálně v podobě pódia v etapě nebo zisku některého z dresů. V tomto duchu byli vybíráni i závodníci. Může se stát, že o celkovém vítězi rozhodne už prolog, a proto byli nominováni Jakub Otruba a Daniel Turek, kteří by se měli nejen s touto disciplínou popasovat nejlépe. Do závěru etap tady máme Mihkela Räima a Matúše Štočka. Především na týmovou práci tu jsou Jirka Petruš a Tomáš Jakoubek. Kluci jsou velmi motivováni, jde o závod první kategorie UCI, tady není potřeba hledat motivaci. Forma by měla být dobrá, ale jako vždycky až závod ukáže, jak na tom jsme.“ 

Dan Turek (za ním částečně skrytý Jirka Petruš) a Jakub Otruba (na ilustračním snímku z pohárového závodu v České Kamenici) jsou členy sestavy i pro Tour of Hellas

Z logistického hlediska jde pro ATT Investments asi o nejkomplikovanější akci. Startuje se totiž na Krétě a cíl je na pevnině poblíž Atén. Personál a materiál se přesouvali pozemní cestou a trajektem, proto vše odjíždělo již v sobotu v brzkých ranních hodinách, aby stihli v neděli večer trajekt z Atén do Heraklionu, hlavního města Kréty, kam je situován prolog závodu. Závodníci přiletí dnes večer přímým letem na Krétu. 

Soutěžit se bude o čtyři dresy. Modrý pro nejlepšího v celkové klasifikaci, červený v bodovací soutěži, oranžový ve vrchařské a bílý v soutěži jezdců do 23 let.

Předpověď počasí je příznivá, mělo by být slunečno a teplota kolem 23-25°C.

loading...