Maďarsko poskočilo v PCS Rankingu za poslední sezónu o 20 míst z 60. na 40. místo (Slováci 26., Češi 21.) a v počtu dosažených vítězství o plných 26 míst z 63. na 37. místo za 10 výher. Rok 2019 byl pro Maďary mimořádně úspěšný. Získali celkem 590 UCI bodů oproti 173 z předešlé sezóny. 

Na svědomí to má nová nastupující generace maďarských cyklistů. Na celkovém počtu 590 bodů se plnými 200 podílel Attila VALTER (roč. 1998), který vzešel z maďarského kontinentálního týmu Pannon Cycling Team a přes CCC Development Team v roce 2019 dostal šanci vedle Van Avermaeta či Trentina v prvodivizním CCC. Je už tak třetím klukem, společně s Maleckim (23) a Palutou (24), který se na příští sezónu posouvá z development do hlavního týmu. Dobrá zpráva pro našeho Petra Kelemena, který právě do development CCC od příštího roku nastupuje. 

Attila Valter je především etapový jezdec. V uplynulé sezóně odjel 70 závodních dnů a dokázal se prosazovat prakticky po celou sezónu. V dvojkových etapových závodech byl 2x na pódiu a jednou 5., z etap a jednorázovek má dvě prvenství a jedno 2. místo. V závodech vyšší kategorie, tzn. „jedničkových“ byl 3. jak na Belgrade – Banjaluka, tak na pro domácí prestižním Tour de Hongrie. Dále 6. na Copi e Bartali a 7. na Turul Romaniei. V třiadvacítkových závodech dojel 7. na Karpatských kurýrech, 4. na jednorázové „malé“ Lombardii a hlavně získal etapu na nejprestižnějším závodě této věkové kategorie Tour de l´Avenir (titulní foto), kde skončil celkově 13. Je letošním mistrem Maďarska v časovce a na 3. pozici dospurtoval v silničním závodě. Na mistrovství světa se však neprosadil: 54., resp. 31. 

Mistr Maďarska v časovce 2019 na Tour de l´Avenir.

Druhým nejpilnějším sběratelem byl se 113 body Márton DINA (1996), který v průběhu roku podepsal do Contadorovy Komety a setrvá v ní i v příštím roce. Jeho největším úspěchem je 2. místo v etapě i celkově Okolo Maďarska. 

Třetím do party mladých sběratelů UCI bodů je János PELIKÁN (1995), který si připsal 65 bodů. Předtím, než loni zakotvil v domácím Pannon, který vznikl v roce 2018, jezdil tři roky v rakouském kontinentálním Amplatz, resp. My bike. Je to trojnásobný mistr Maďarska, z toho 2x v ITT. V letošní sezóně se mu podařilo vyhrát maďarskou V4 a byl 4. Kolem Srbska (oboje „dvojky“). 

Za touto trojicí je ještě několik dalších dobrých závodníků, ať už je to 31 letý Krisztián Lovassy, vítěz etapy na letošním Okolo Maďarska, či Péter Kusztor (1984), cyklista s mnohaletou praxí v rakouských kontinentálních týmech, který poslední rok zakotvil s diagnostikou cukrovky v ProConti Novo Nordisk, kde má podepsáno ještě na další rok. Jeho nejlepší léta (2008-2013) jsou ale již nejspíš minulostí. 

Atilla Valter, vítěz 1. etapy na Istarsko Prolječe (2.2)

Z mladíků však ještě stojí za pozornost za pár dnů čerstvě 21 letý Barnabás PEÁK (1998), kterého už v roce 2018 zkoušeli v Quick Stepu, aby ho vzali jako mimořádnou naději do UCI WCC týmu. Letos přestoupil do SEG Racing Academy, veleúspěšného nizozemského týmu specializujícího se na výchovu mladých cyklistů, a od srpna začal praktikovat v Mitchelton-Scott, kde nakonec podepsal na další dva roky! Ve svém mladém věku už dokázal být mistrem Maďarska v časovce i silničním závodě, letos vyhrál etapu na Normandii (2.2) a dojel 2. v jedné z etap „malého“ Gira. 

Pannon Cycling Team jsme měli možnost vidět na Czech Cycling Tour, ale etapák dokončil jediný Pelikán na 82. místě. Pozváni byli i na Okolo Slovenska a nejlepším byl 77. Kusztor, Dina nedokončil. Projekt nového ProConti týmu s maďarskou licencí Epowers Factory Team, kam měl podepsat óbr veterán Rebellin, nejspíš zkrachoval.

Ale to je všechno nic proti tomu, že v Maďarsku startuje Giro d´Italia 2020 a domácí diváci budou svědky hned tří etap za přítomnosti super hvězdy Petera Sagana. Impuls pro rozvoj domácí maďarské cyklistiky jako hrom! 

Vypadá to, že maďarská cyklistika to vzala hákem. Přejme jim to.