Juan Ayuso je největší domácí nadějí pro letošní ročník Vuelty a pozornost španělské veřejnosti se upírá hlavně na něj. V posledních dnech vyvolal rozruch svými komentáři o přísné dietě, kterou dlouhodobě drží. 184 centimetry vysoký cyklista váží totiž pouze 63 kilogramy. Letos byly jen čtyři dny, kdy jsem mohl jíst cokoliv a nemusel si vážit jídlo, prozradil Ayuso své odhodlání.

Ayuso směřuje celou letošní sezónu k Vueltě, má za sebou pouze 19 závodních dní, kvůli zranění musel vynechat celé jaro a startovní číslo si na záda připnul až na konci dubna, při etapách Okolo Romandie. A už čtvrtý den v akci vyhrál časovku. Skvělou formu prokázal na Okolo Švýcarska, kde také vyhrál časovku, ale hlavně se výrazně zlepšil v dlouhých kopcích, vyhrál jednu z horských etap a obsadil druhé místo celkově.

V červenci zvládl jen tři jednorázovky, většinu času mu zabrala vysokohorská příprava. Dvacetiletý rodák z Barcelony totiž chce světu ukázat, že dokáže konkurovat nejlepším cyklistům světa v čele s Jonasem Vingegaardem a Primožem Rogličem. Loňská Vuelta byla něčím výjimečným, závodem, na který budu navždy vzpomínat a který mi dodal hodně sebevědomí, připomíná Ayuso svůj loňský úspěch. V posledních měsících jsme jako skupina odvedli spoustu práce a šlo to opravdu dobře. Trasa letos povede blízko míst, kde jsem vyrůstal nebo žil, takže pro mě osobně to bude také mimořádné.

Jenže konkurence v letošním závodě se zdá být mnohem větší, než před rokem. Roglič se na Vueltu dlouhodobě připravoval a Vingegaard ji jede poprvé na výsledek. Krom toho jsou zpět loňští protangonisté Remco Evenepoel a Enric Mas. Co se týče konkurence, bude to bezpochyby těžké, protože na startovní listině je několik velkých soupeřů, ale cítím, že na to máme. Jít do toho jako loni se dvěma lídry se ukázalo jako výhoda, takže si myslím, že je to dobrá strategie. Už se nemůžeme dočkat, až závodění začne.

Tím druhým lídrem je Portugalec Almeida, jeden z nejspolehlivěhších lídrů na třítýdenních závodech. Na letošním Giro d'Italia se Almeida poprvé podíval na pódium, ale na pěti Grand Tours se čtyřikrát vešel do první šestky konečného pořadí a jedno Giro musel vzdát z nadějné pozice kvůli koronaviru. Vueltu jel loni poprvé a hned skončil pátý celkově, dvě přičky za Ayusem. Loňský ročník Vuelty byl pro nás docela úspěšný, takže se tam vracíme s cílem dosáhnout stejného nebo ještě většího úspěchu. Na Tour jsme měli dva lidi na stupních vítězů, tak proč ne i na Vueltě? Mohlo by to být opravdu pěkné, doufá Almeida. 

Stejně jako Roglič a Geraint Thomas se po Giru připravoval cíleně až na Vueltu. Ale na těch pár letních závodech měl výborný vsýeldky, stal se mistrem Portugalska v časovce a skončil druhý celkově na Okolo Polska. Pocity jsou dobré, cítím, že jsem silnější než loni touto dobou. Myslím, že Juan se také zlepšil, takže jsme na tom opravdu dobře.

Duu Ayuso - Almeida budou v horách pomáhat Jay Vine, Marc Soler a Finn Fischer-Black. Australan Vine se vrací na místo, kde se mu loni tolik dařilo a vyhrál dvě etapy. Na Okolo Burgosu ukázal velmi dobrou kondici v dlouhých kopcích a pro lídry bude nejdůležitějším domestikem. 

Celkové pořadí je pro UAE nejdůležitější, ale určitě nebude odmítat ani etapové triumfy. Kvůli tomu do Španělska míří také sprinter Sebastian Molano, kterému budou při rozjíždění spurtů pomáhat bratři Oliveirovi. Ivo a Rui jsou špičkovými dráhaři, takže se vyznají v tlačenici a mají dostatečnou rychlost. Na rovinách budou samozřejmě pomáhat také lídrům na celkové pořadí, týmové úkoly bude občas mít i Molano.