Tým TUFO-PARDUS Prostějov nastoupil do etapového závodu ve složení Tomáš Bárta, Daniel Babor, Wojciech Pszczolarski, Marek Dolníček a Karel Tyrpekl. Z důvodu nemoci nakonec do Estonska neodcestovali Vladimír Mikšaník a Denis Rugovac. Své působení v závodě zahájili včerejším čtyřkilometrovým prologem, ve kterém se nejvýše umístil Karel Tyrpekl na 62. místě.

Následovala první etapa, kterou provázel vytrvalý déšť a s nájezdem měřila bezmála 200 kilometrů. V jejím průběhu se od pelotonu odpoutala pětičlenná skupina, kterou ale později peloton dostihl. Peloton tak dorazil do cílové rovinky ve městě Tartu pohromadě a o vítězi rozhodoval spurt. Babor v něm prodal svou aktuální formu a po vítězství v Maďarsku opět vybojoval pódiové umístění a body do žebříčku UCI.

Tým zafungoval v dojezdu výborně. Kluci Danovi skvěle rozjeli spurt, měl dobrou výchozí pozici a Tomáš Bárta z ní ještě vytěžil deváté místo. Taky nám hrálo do karet, že cílová rovinka byla přehledná a závod nekončil na městských okruzích. Etapa nebyla lehká, podmínky ztěžovalo počasí a na takto mladé závodníky byla poměrně dlouhá. S výkonem celého týmu jsem dnes moc spokojen,“ řekl k etapě sportovní ředitel Michal Mráček.

Zítra závodníky čeká druhá etapa dlouhá 173 kilometrů, která se jede na okruzích ve dnešním cílovém městě.