Tour de France začala naprosto příšerně především pro jediného českého účastníka Jana Hirta (Soudal Quick-Step), který spadl ještě před startem etapy, poranil si obličej a zlomil několik zubů. Hirt se zachytil řídítky za batoh jednoho z diváků a šel k zemi. Do závodu přesto odstartoval a statečně bojoval s nepřízní osudu.

Dalším nešťastníkem byl Mark Cavendish (Astana Qazaqstan), který od prvních kilometrů trpěl v obrovském vedru, které v Toskánsku panovalo. Legendární sprinter odpadl z pelotonu v prvních stoupáních a poté už jen ztrácel. Jeho týmový kolega Michele Gazzoli musel kvůli vedru dokonce vzdát. Později se do Cavendishovy skupiny přidali další sprinteři a domestici, například Fabio Jakobsen (DSM-Firmenich PostNL). 

V silném úniku nechyběl ani Mohorič

Boj o dlouhý únik netrval dlouho, ale byl hodně tvrdý. Odjeli Matej Mohorič (Bahrain Victorious), Valentin Madouas (Groupama-FDJ), Ion Izagirre (Cofidis), Clément Champoussin (Arkéa-B&B Hotels), Frank van den Broek (DSM-Firmenich PostNL), Sandy Dujardin  a Mattéo Vercher (TotalEnergies), ke kterým se později přidali Jonas Abrahamsen (Uno-X Mobility) a Ryan Gibbons (Lidl-Trek), zatímco Vercher odpadl.

IMG_1665.jpeg

Etapa byla nabitá vrchařskými prémiemi, na trase jich bylo celkem sedm a aktivní na nich byli hlavně Izagirre, Madouas a Abrahamsen. Norský cyklista byl nakonec nejúspěšnější, získal 13 bodů a došel si pro bílý trikot s červenými puntíky.

Všechna ta stoupání vedoucí skupinu vyčerpala, ale taky v hlavní skupině mnozí trpěli. Odpadali i vrchaři, například naděje Davida Gauduho (Groupama-FDJ) na dobrý výsledek v celkovém pořadí skončily více než 70 kilometrů před cílem první etapy (ztratil skoro půl hodiny). Ještě překvapivější byl výpadek Santiaga Buitraga (Bahrain Victorious). Ale ten se dokázal vrátit a dojel v hlavní skupině. 

Stíhání uprchlíků zahájil nejdřív tým EF Education-EasyPost a poté začal pracovat taky tým Visma-Lease a Bike, který věřil svému sprinterovi Woutu van Aertovi, zatímco celek UAE Emirates byl pasivní. 

Bardet překvapil brzkým únikem

Vpředu se už více než 50 kilometrů před cílem rozpadl dlouhý únik a zůstali na čele pouze Van den Broek, Abrahamsen a Madouas. To byla příležitost k útoku pro Romaina Bardeta, který zaútočil z pelotonu, když ztrácel už jen minutu a půl. Zkušený Francouz si doskočil týmového kolegu Van den Broeka a společně si dojeli na čelo závodu a utrhli i poslední soupeře Madouase a Abrahamsena. 

Nebezpečí vytušil Ben Healy (EF Education-EasyPost) a také nastoupil z balíku, jenže to už bylo pozdě a blíž než na jednu minutu odstupu se nedostal. 

Duo týmu DSM-Firmenich PostNL mělo před posledním stoupáním do San Marina (7,1 km, 4,7 %) náskok 1:45 před pelotonem a Bardet udělal ve výjezdu klíčové rozhodnutí, když nejel tak rychle, aby si týmového kolegu utrhl a v cílovém klesání a na rovině se mu to stokrát vyplatilo. Peloton nemohl ve stoupání jet příliš rychle, protože ambiciózní týmy by si urvaly své sprintery. To také hrálo do karet vedoucí dvojici. 

Balíku chybělo jen pět sekund 

Posledních 26 kilometrů se pouze klesalo a jelo po rovině. Bardet a Van den Broek měli na vrcholu náskok okolo 1:40 a než se v hlavním poli zorganizovaly všechny ambiciózní týmy, uběhla spousta kilometrů. Nejvíce práce odváděl tým Visma-Lease a Bike, ale nakonec to nestihl. V posledních třech kilometrech sice klesl náskok první dvojice na dvacet sekund, ale Francouz s Nizozemcem se nevzdali a dotáhli hrdinský únik až do cíle.

IMG_1664.jpeg

Bardet si dojel pro vítězství v etapě a první žlutý trikot. Van den Broek dojel druhý, převzal bílý trikot a také trofej pro nejaktivnějšího závodníka etapy. Peloton spurtoval se ztrátou pouhých pěti sekund a nejrychlejší byl Van Aert před Tadejem Pogačarem (UAE Emirates) a Maximem Van Gilsem (Lotto Dstny). Ve stejném čase dojelo jen 46 cyklistů. 

Dobitý Hirt dokončil se ztrátou více než půl hodiny a může v závodě pokračovat i zítra. Stejně jako Cavendish a Jakobsen, kteří ztratili přes 39 minut, ale časový limit stihli.