Vysoké teploty a silný vítr zkomplikovaly závodníkům už tak dost náročnou etapu s mnoha krátkými, ale těžkými stoupáními. Od ostrého startu nástup střídal nástup a dlouho se nedařilo vytvořit stabilní únik. Aktivní byly především favorizované týmy Uno-X Mobility, Soudal Quick-Step, Lotto Dstny a další, zatímco český kontinentální celek ATT Investments se snažil udržet závod pod kontrolou pro svého lídra a také vedoucího závodníka celkového pořadí Matthiase Schwarzbachera. 

První nebezpečný únik početné skupiny ještě jezdci ATT Investments dokázali zlikvidovat, ale při rozhodujícím dělení v kopcích se v čelní skupině s 26 závodníky udrželi pouze Schwarzbacher a český mistr kategorie U23 Matyáš Fiala. 

BrychtaJan_West_Bohemia_Tour_20240823_143831_D4C_5367.jpg

Schwarzbacher nezachytil únik šestice soupeřů a jak se později ukázalo, přišel tím o možnost bojovat o svůj žlutý trikot. Do úniku se totiž dostaly téměř všechny favorizované týmy. Filippo Savino (Soudal Quick-Step Devo), Aivaras Mikutis (Tudor U23), Wessel Mouris (Metec SOLARWATT p/b Mantel), Michiel Lambrecht (Bingoal WB Devo), Erik Madsen (Uno-X Mobility Development Team) a Victor Vaneeckhoutte (Lotto Dstny Devo) výborně spolupracovali a postupně navyšovali náskok. 

ATT Investments, ale ani další týmy, například norský Coop Repsol a slovenský národní tým s tím nedokázaly nic udělat a do poslední vrchařské prémie najížděla vedoucí skupina s náskokem 3:40 před hlavní skupinou s 21 závodníky. 

BrychtaJan_West_Bohemia_Tour_20240823_152516_D4C_5528.jpg

Právě v tomto stoupání, ještě před prémií, zaútočil Vaneeckhoutte. Okamžitě získal nadějný náskok. Zbytek skupiny se nerozpadl, pětice zůstala pohromadě a spolupracovala, jenže vedoucí Belgičan měl velkou formu a ještě větší motivaci a do cíle dorazil sám s náskokem 55 sekund. 

„Cítil jsem se opravdu dobře. Vzhledem k tomu, že se závodilo od startu, snažil jsem se něco ušetřit. Když jsme ujeli v šesti, Milan De Ceuster a Steffen De Schuyteneer, kteří byli v celkové klasifikaci lépe umístěni, byli ve skupině za námi, takže jsem na ně vlastně chtěl počkat. Pokud by se nevrátili, tak jsem musel něco udržet v nohách,“ vysvětluje Vaneeckhoutte svou taktiku.

VaisharJosef_WestBohemiaTour2024_7VAI2914.jpg

Ušetřil dost energie k drtivému útoku ve výjezdu Lhúta. „Neviděl jsem žádnou reakci ostatních jezdců, a tak jsem do cíle šlapal, co to šlo. Vyhrát po náročném roce plném vzestupů a pádů pro mě znamená hodně. Měl jsem problémy s kolenem a nemohl jsem závodit a trénovat tolik, kolik jsem chtěl. Od této sezóny už jsem nic nečekal, všechno je pro mě bonus. Jsem moc šťastný a doufám, že udržím vedení v celkové klasifikaci.“

Skupina se nakonec rozpadla, jako první odpadl Mouris a Lambrecht s Madsen ujeli Savinovi a Mikutisovi o 9 sekund. Mouris ztratil 1:50 a s odstupem 2:17 dovedl do cíle hlavní skupinu Steffen De Schuyteneer (Lotto Dstny Devo). Ve stejném čase dokončil Schwarzbacher a z výsledku a vývoje závodu byl hodně zklamaný.

Nejlepším Čechem v cíli byl Jakub Elbadri (ACS Develepoment) na 23. místě se ztrátou 3:58. 

Vaneeckhoutte bude hájit náskok 58 sekund 

Do druhé etapy West Bohemia Tour nastoupí Victor Vaneeckhoutte s náskokem 58 sekund před druhým Lambrechtem. Třetí Ital Savino ztrácí 1:04, čtvrtý Mikutis 1:07, pátý Madsen 1:09 a šestý Mouris 1:55. Všichni ostatní mají přes dvě minuty odstupu, Schwarzbacher na sedmém místě ztrácí 2:14. 

VaisharJosef_WestBohemiaTour2024_5VAI1690.jpg

Teprve osmnáctiletý Vaneeckhoutte je také novým lídrem bodovací soutěže a nejlepším mladým závodníkem. Samuel Kováč (Slovensko) posbíral 15 bodů do vrchařské soutěže a v sobotu odstartuje v bílém trikotu s červenými puntíky.    

Podrobnou reportáž najdete v článku LiveReport: klasikářská 1. etapa West Bohemia Tour.