Logicky se však nedostalo na všechny ambiciózní belgické cyklisty. V rolích fanoušků budou například Tim Wellens, Greg Van Avermaet, Oliver Naesen, Tosh van der Sande a Philippe Gilbert. Sven Vanthourenhout vybral jiné závodníky. Lídrem bude Wout van Aert a pomáhat mu budou Tiesj Benoot, Victor Campenaerts, Tim Declercq, Yves Lampaert, Jasper Stuyven, Dylan Teuns a Remco Evenepoel.

Podle Vanthourenhouta jsou si všechny hvězdy vědomy svých rolí. Lídrem je Wout van Aert a ani poslední výsledky Remca Evenepoela na tom nic nemění. Velmi dlouhý a těžký závod s úseky na kostkách s potenciálním spurtem skupiny o titul je ideální tratí pro Van Aerta. „Remco se od her hodně zlepšil, ale není důvod kvůli tomu měnit role v týmu. S každým nominovaným jsme se dohodli a Remco si toho je vědom. Samozřejmě ho nebudeme žádat, aby 100 kilometrů tahal peloton. Na to už má příliš mnoho dobrých výsledků. Pojede tak, aby vydržel do rozhodujících momentů a my ve finále měli silný tým,“ cituje Sporza manažera národního týmu.

Druhým chráněným závodníkem vedle Van Aerta bude Jasper Stuyven, letošní vítěz Milán - Sanremo. "Vyhrál Sanremo. Umí dlouhé závody a je vhodný typ závodníka. Jasper je velmi inteligentní a dokáže se během závodu rozhodovat. Chceme, aby šetřil síly tak dlouho, jak to jen bude možné."

„Nepředpokládám hromadný sprint. Pokud se bude útočit, určitě se peloton roztrhá. Pozice v pelotonu bude velmi důležitá, ale na to máme tým. Máme kluky, kteří jsou zvyklí jezdit klasiky a kteří vědí, co v závodě dělat," vysvětluje Vanthourenhout.

Do konečného výběru se nedostali závodníci, kteří v minulosti byli oporami národního týmu. Greg Van Avermaet se letos pere se ztrátou formy, bývalý mistr světa Philippe Gilbert hledá motivaci a Tim Wellens byl dlouho mimo hru kvůli zdravotním problémům a přednost dostali jiní. Smůlu má také Jasper Philipsen, vítěz dvou etap na Vueltě.

Benoot, Campenaerts, Declercq, Lampaert a Teuns budou plnit týmové úkoly. Od Belgičanů se očekává, že budou kontrolovat závod. Jsou favority a jsou doma. Z počátku bude dlouhý únik držet na uzdě Declercq. Udávat tempo umí i ostatní, ale Lampaert, Teuns a Benoot mohou také útočit a chytat nebezpečné útoky soupeřů.

Belgičané mají velké ambice i v individuální časovce. Startovat budou Wout van Aert a Remco Evenepoel a pro oba je cílem medaile, která jim na Olympijských hrách unikla.