Čeští závodníci nezazářili. Petr Kelemen obsadil 19. místo se ztrátou 2:36. Jan Kašpar dokončil se ztrátou 3:13 na 29. místě. 

Evenepoel přidal k belgickému titulu i evropský titul. Druhý Van Wilder dlouho vedl a překonal ho pouze jeho krajan a největší favorit závodu. Třetí místo putuje do Itálie zásluhou Antonia Tiberiho. Čtvrtý skončil Němec Michel Hessmann a pátý Švýcar Alexandre Balmer. 

Ilan Van Wilder startoval jako 34. od konce. Po své jízdě proto dlouho seděl na pozici nejrychlejšího muže závodu. Jeho čas a pozici začali ohrožovat až cyklisté z poslední startovací skupiny. Velice dobře začal Švýcar Alexandre Balmer, který byl na 1. mezičase nejrychlejší. Ale jen dokud na stejnou metu nedojel Remco Evenepoel. Letošní suverén všech typů závodů byl o 6 sekund lepší.

Ve stoupání Balmer neudržel vysoké tempo. Na dalším mezičase ztrácel na Van Wildera 20 sekund. Předstihli ho také vedoucí Evenepoel a Ital Tiberi. Ale Balmer a Tiberi měli v tomto místě téměř shodný čas. 

Ale zatímco Evenepoelovi, Van Wilderovi a Tiberimu se dařilo udržovat nastolené tempo, Balmer tuhnul. Na Evenepoela na 3. mezičase ztrácel už jednu minutu. Van Wilder na svého krajana ztrácel jen 17 sekund, Tiberi už 37 sekund. Ale o medailích se už zdálo být rozhodnuto. 

Evenepoel zvládl 24 kilometry dlouhou a velmi náročnou trať za necelou půlhodinu. O 24 sekundy porazil Van Wildera a ačkoliv za ním ještě jel poslední startující, Soren Waerenskjold, byl už jistým Mistrem Evropy, protože norský cyklista se na trati trápil a dojel hluboko v poli poražených na 34. místě se ztrátou 3:40. 

Antoniu Tiberimu se časovka hodně povedla, startoval minutu před Evenepoelem, ale nenechal se dostihnout a se ztrátou 40 sekund získal bronozovou medaili. Tu by získal i kdyby ho Evenepoel dojel, protože čtvrtý Michel Hessmann z Německa ztratil 1.20 a pátý Alexandre Balmer 1:28. 

Petr Kelemen nebyl s výsledkem spokojený. Nezačal vůbec špatně, na 1. mezičase byl celkově desátý 33 sekundy za vítězem. Ale postupně se zhoršoval. Na 2. mezičase byl 14., 57 sekund za Evenepoelem, na 3. mezičase 16. (+1:51) a v cíli 19. (+2:36). 

I Jan Kašpar měl lepší začátek a slabší závěr. Na 1. mezičase byl 17. a v cíli 29. se ztrátou 3:13.

Kompletní výsledky najdete ZDE.

Foto Josef Vaishar/cyclingphotography, Jan Brychta/SvětCyklistiky.cz