Klasikářský konec 3. etapy Etoile de Bességes vyzýval z útokům. Dvě náročná stoupání v posledních dvaceti kilometrech přály klasikářům a agresivním závodníkům. V předposledním stoupání Col de Brousses se roztrhala skupina uprchlíků, která strávila před pelotonem celou etapu. Utrhli se Magnus Sheffield (Ineos Grenadiers), Bruno Armirail (Groupama - FDJ), Hugo Houle (Israel - Premier Tech) a Thibault Guernalec (Arkéa - Samsic).    

V pelotonu mezitím zvyšovaly tempo týmy Groupama - FDJ, Trek -Segafredo a EF Education - EasyPost. K vedoucí čtveřici se dokázai vrátit Sebastian Schönberger (B&B Hotels) a Jérémy Cabot (TotalEnergies). Ale náskok skupiny byl 14 kilometrů před cílem jen 30 sekund a bylo nepravděpodobné, že by to uprchlíci vydrželi až do cíle. Proti útokům z pelotonu neměli šanci. Až na Sheffielda, který se v posledním kopci držel nejdéle. 

V pelotonu nastoupil Alberto Bettiol (EF Education - Easy Post) a celou hlavní skupinu roztrhal. Po něm to zkusil nejlepší mladý závodník Tobias Halland Johannessen (Uno-X). Už ve sjezdu zvýšil tempo Benjamin Thomas (Cofidis) a v technické pasáži vedoucí skupinu natáhl. Pro některé jezdce bylo Thomasovo tempo příliš vysoké a neudrželi se na kole. K zemi šel Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) a když se zvedl vypadal dost otřesený. Etapu přesto dokončil. 

Thomasova sjezdařská ekvilibristika vedla k úniku třech cyklistů. S francouzským dráhařem se udrželi jen Johannessen a Bettiol. Ital s Norem chtěli spolupracovat, ale Thomas radši zaútočil i na ně 3 kilometry před cílem. Johannessen se pokusil o protiútok, ale Francouze nedojel a naopak byl dostižen Bettiolem. Thomas dorazil do cíle s náskokem 9 sekund před Bettiolem a Johannessenem. Další početnou skupinu přivedl Rasmus Tiller (Uno-X) se ztrátou 15 sekund.

Thomasovi stačil náskok a cílová bonifikace k obléknutí dresu pro lídra celkového pořadí. Před Bettiolem vede o 7 sekund, třetí Mathieu Burgaudeau (TotalEnergies) ztrácí 15 sekund. Mads Pedersen (Trek -Segfaredo) ztratil v kopcovitém konci etapy kontakt s nejlepšími a propadl se z prvního místa na 10. příčku s odstupem 51 sekund.