Egan Bernal v roce 2019 zvítězil v celkovém pořadí Tour de France, ale o rok později zklamal a letos se proto rozhodl změnit program a místo Tour objel Giro d'Italia a španělskou Vueltu. A byl to úspěch, Giro vyhrál a na Vueltě skončil šestý. Jenže Ineos Grenadiers potřebuje vyhrávat Tour de France. Pro nejbohatší tým světa je Tour středobodem veškerého snažení. Letos dostal příležitost Richard Carapaz a rozhodně nezklamal, dokončil Tour na třetím místě, ale Bernal má přece jenom o něco větší šanci konkurovat Tadeji Pogačarovi a Primoži Rogličovi.

"Je už jasné, že všechnu svou přípravu a snahu směřuji k Tour de France. Je čas se vrátit na cestu, kterou jsem zvolil v roce 2019 a od které jsem se trochu odklonil," říká Bwrnal v rozhovoru s Revista Mundo Ciclístico. "Na Giro mám krásné vzpomínky. Ten závod byl pro mě osobně velmi důležitý. A nejenom pro mě, i pro můj tým a moji zemi. Vítězství mě stálo hodně sil, i sil celého týmu, ale je to triumf, na který nikde nezapomeneme," dodává Bernal a nezapomene ani zmínit, že se jednou na Giro určitě vrátí, jen to velmi pravděpodobně nebude už příští rok.

Bernal sám sobě hodně věří a neobává se, že v souboji s Pogačarem musí prohrát. V současnosti je Slovinec lepší v podstatě ve všem, ale Bernal se snaží na sobě pracovat a začal prací na svém časovkářském posedu. Na velodromu v Belgii testoval svou časovkářskou výkonnost a s týmem se snažil přijít na nějaká zlepšení. V roce 2020 a také letos ho oslabovalo zranění zad, ale díky cíleným cvikům se jeho stav zlepšil. "Myslím, že jsem se uzdravil. Přesto stále sledujeme vývoj toho zranění pomocí fyzioterapií, posiluji záda a doufám, že už to příští rok nebude mít žádný vliv na moji výkonnost na kole."

Celý závodní program na sezónu 2022 ještě nezná: "Po nutné dovolené jsem opět soustředěný na trénink, cvičím a trénuji na kole. Na začátku prosince odjíždím do Španělska na týmové soustředění, kde rozhodneme o závodním programu a cílech pro příští rok."