Slavnostní vyhlášení proběhlo tradičně po dvou podivných letech covidové hysterie na Výstavišti v Praze-Letňanech. Bylo z čeho vybírat. Čeští cyklisté získali loni 27 medailí na mistrovstvích světa a Evropy, z toho 19 mládežnických. Hlasující v anketě, cyklističtí funkcionáři a novináři, nade všechny ocenili excentrickou bikrosařku. „Své konkurenty jsem nesledovala, své předchůdkyně ani neznám. Nečekala jsem to, ale myslím, že jsem vyhrála asi zaslouženě. Chci ten náš sport zviditelnit, aby se mu věnovalo ještě víc kluků a holek,“ řekla na pódiu. Jako cenu dostala pronájem vozu Eniaq od škodovky, ale řidičák si bude dělat až v září.

V jednotlivých odvětvích to vypadalo následovně. Nejdřív silnice. Mathias Vacek nejdřív v Ománu vyhrál jako nejmladší v historii etapu ve World Tour, pak ztratil práci vinou sankcí pro ruský tým Gazprom/Rusvelo. Za podporu reprezentace v těžkých časech bez angažmá se pak odvděčil medailemi v Portugalsku i v Austrálii na vrcholných akcích. „Je to budoucí hvězda, může ohrozit i nejlepší výsledky Romana Kreuzigera,“ ocenil ho bývalý výborný cyklista a trenér Tomáš Konečný. Podle otce Karla Vacka s ním už jeho stáj Trek/Segafredo počítá jako lídrem do budoucna.

„Byl tam kousíček ke zlatu v obou případech, to zamrzí, soupeři byli ten den silnější. Ale měl jsem nádhernou sezonu, nechci si stěžovat, aspoň je co zlepšovat. Mám super program s týmem, ale chci i na mistrovsví Evropy i světa,“ povídal v rozhovoru z Portugalska, kde se chystá na start etapového závodu Okolo Algarve. Za celkově třetího Hirta přebíral cenu jeho bratr Lukáš. 

Dráhaři brali dvanáct medailí, nejvíc ze všech cyklo disciplín. Nejvýš oceněn byl Milan Kadlec, který získal dvě nejcennější medaile v madisonu, pokaždé s jinými parťáky. Evropské zlato s Koblížkem, to světové se Štecem. „Česká cyklistika je silná, oba to uměli, jezdilo se mi s nimi podobně,“ říkal následník slavného jména, který se však začíná více poohlížet po silnici.

Bikros samostatně tedy Ivetu Miculyčovou z Kostelce nad Orlicí, kde jezdí od roku 2018 v místním bikeparku a už vůbec nelituje, že kdysi odmítla nabídku fotbalové Sparty. „Kolo mám radši, jsem raději sama za sebe. Náš sport se hodně posunul, největším cílem je teď olympiáda v Paříži 24,“ chystá se studentka druhého ročníku požární akademie v Pardubicích. „Mojí specialitou je trik Canonball a díky němu jsem se někam dostala,“ dodala.

Sálovým cyklistům vládne akrobat Jakub Mašek, který jezdí sólo i ve dvojici. „Musíte umět cviky, ty se učíte singl, ale pak koordinaci s parťákem potřebujete dělat navíc,“ prozradil o svém tréninku. Půl roku strávil pracovně v Nizozemsku, kde se nemohl připravovat a jen běhal nebo cvičil gymnastiku. Na medaili z mistrovství světa mu musel stačit měsíc a půl!

Kristýna Zemanová je nejlepší cyklokrosařskou, pouze devět dní poté, co získala v Hoogerheide bronzovou medaili na mistrovství světa do 23 let. To se jí sem ještě ani nepočítalo, výsledky za rok 2022 byly uzavřeny. Už teď se zdá jisté, že tuhle cenu za rok obhájí. A co předvede na světovém šampionátu v Táboře za rok v lednu?

Bikera roku bere na závěr kariéry Jaroslav Kulhavý, sám čtyřikrát Král celé české cyklistiky. „S koronavirem a přeložením olympiády v Tokiu jsem viděl, že to nebude jednoduché, loučil jsem se tak nějak postupně,“ řekl. „Nevěděl jsem, co budu dál dělat. Teď se pomalu adaptuju na terénní triatlon, baví mě to,“ připomenul novou motivaci.

Počtvrté za posledních pět let se stal nejlepším paracyklistou Patrik Jahoda, původem fotbalista a vodní lyžař, který po zranění páteře jezdí vleže na handbiku. Na letošním všecyklistickém (pouze bez cyklokrosařů) šampionátu v Glasgowě se chce představit po boku zdravých cyklistů.

Mezi hosty se objevila řada zajímavých tváří, třeba Jiří Kejval, šéf Českého olympijského výboru, Peter Prívara, první muž slovenské cyklistiky, legenda a první vítěz této ankety Pavel Doležel a mnozí další.

 

Král české cyklistiky 2022

Absolutní pořadí: 1. Iveta Miculyčová (bikros), 2. Mathias Vacek, 3. Jan Hirt (oba silnice).

Silnice: Mathias Vacek (stříbrný na Evropě i na světě v silničním závodě do 23 let). Dráha: Milan Kadlec (mistr světa a Evropy do 23 let v madisonu). Bikros: Iveta Miculyčová (mistryně Evropy a bronzová na mistrovství světa ve freestyle BMX). Sálová cyklistika: Jakub Mašek (bronzový na MS 23). Cyklokros: Kristýna Zemanová (7. na MS a mistryně ČR). Horská kola: Jaroslav Kulhavý (bronzový z ME v maratonu). Handicapovaní cyklisté: Patrik Jahoda (bronzový z ME v časovce). Nejlepší junioři: Barbora Němcová (mistryně světa a Evropy juniorek ve vylučovacím závodě.) a Milan Kadlec (mistr světa a Evropy do 23 let v madisonu). Síň slávy: Ivan Kučírek in memoriam a Pavel Martínek (trojnásobní mistři světa na tandemu).