Posledních 10 kilometrů etapy z Pescary do Jesi bralo dech. Ve zvlněném profilu jsme sledovali útoky hvězd a snahu týmu Intermarché - Wanty Gobert kontrolovat situaci a dovézt Biniama Girmaye do spurtu. Belgickému týmu se to díky práci Jana Hirta, Reina Taaramaeho, Lorenza Roty a Domenica Pozzoviva podařilo. Spurt do mírného stoupání po pravé straně silnice rozjížděl Pozzovivo, za sebou měl Van der Poela a Girmaye. Vítěz Gent - Wevelgem nečekal na Van der Poelův nástup, začal spurtovat jako první a Nizozemec musel reagovat. Z háku vykoukl a dostal se na Girmayovu úroveň, ale v posledních metrech byl dvaadvacetiletý Afričan silnější a Van der Poel to uznal zvednutým palcem, zatímco Girmay zvedl ruce nad hlavu na znamení vítězství.

Sprinteři vyřazeni 

Ale před samotným dojezdem se toho stalo mnohem víc. Zejména v posledních 10 kilometrech. První polovina 196 kilometrů dlouhé etapy byla zcela rovinatá a do úniku proto vyrazili jen tři cyklisté, nejaktivnější muž Gira Mattia Bais (Drone Hopper - Androni Giocattoli), Alessandro De Marchi (Israel - Premier Tech) a Lawrence Naesen (AG2R Citroen). Ovšem druhá polovina byla neustále nahoru a dolů a očekávaly se útoky dalších cyklistů, což se také stalo. 

78 kilometrů před cílem spadl Richard Carapaz (INEOS Grenadiers). Nic se mu nestalo a rychle se vrátil do pelotonu. V horší pozici byl Caleb Ewan (Lotto Soudal), který odpadl už 76 kilometrů před cílem a rozhodně nevypadal dobře. Tým mu na pomoc poslal jen Rogera Klugeho. Brzo odpadl také Mark Cavendish (Quick-Step Alpha Vinyl). Tempo hlavnímu poli udávaly týmy Intermarché - Wanty Gobert a Alpecin - Fenix a pomalu stahovaly vedoucí trojici. 

Moc útoků z pelotonu jsme neviděli, dvakrát to zkusil Chris Juul-Jensen (BikeExchange - Jayco), ale nikam se nedostal, protože jezdci Alpecinu a Intermarché měli závod pod kontrolou. 32 kilometry před cílem zaútočil De Marchi z čelní skupiny a pokračoval sám, ale dostižen byl už 20 kilometrů před cílem. Peloton rychle navyšoval tempo, dopředu se před posledním stoupáním Monsano tlačili všichni zbylí závodníci.

12 kilometrů před cílem nastoupil Tobias Foss (Jumbo - Visma), byl však rychle dostižen týmem Alpecin - Fenix. V samotném stoupání zrychlil Pavel Sivakov (INEOS Grenadiers) a natáhl značně zredukovaný peloton. Z tohoto ostrého tempa zaútočil Alessandro Covi (UAE Emirates). Zbylí sprinteři Arnaud Démare (Groupama - FDJ) a Giacomo Nizzolo (Israel - Premier Tech) toto zrychlení už nevydrželi a definitivně odpadli. 

Intermarché - Wanty Gobert září 

Ve sjezdu z Monsana přicházely další útoky. A bylo na týmu Intermarché - Wanty Gobert, aby reagoval, protože Van der Poelovi nikdo vpředu nezbyl. Lucase Hamiltona (BikeExchange - Jayco) dostihl Hirt, útok Vincenza Nibaliho (Astana - Qazaqstan) zachytil Rota a na nástup Simona Yatese (BikeExchange - Jayco) reagoval Van der Poel. Nizozemec byl v posledních kilometrech mimořádně aktivní a utratil spoustu sil. Sám zaútočil ve sjezdu, Girmay se ho vydal stíhat a uklidnil situaci. Poslední útok Hugha Carthyho (EF Education - EasyPost) dotáhl Covi a závod se rozhodoval ve spurtu nepříliš velké skupiny.

Pozzovivo 600 metrů před cílem zavolal na Girmaye, ať jede za ním a rozjel mu velmi dobrý spurt. Girmay vyrazil brzo, Van der Poel měl čas schovat se do háku, ale závětří nedokázal využít. Ertitrejec ušetřil více sil a získal své první vítězství na třítýdenním závodě a také snížil ztrátu na Démara v bodovací soutěži na pouhé 3 body.

"Tým jel celou etapu v čele a kontroloval závod," popsal Girmay v televizním rozhovoru v cíli a ocenil především práci svého týmu: "Nemám slov pro to, co dnes tým předvedl. Jsem velmi šťastný."

V čase vítěze dojelo 28 jezdců a nechyběl tam nikdo důležitý pro celkové pořadí, ani Hirt. V celkovém pořadí nadále vede Juan Pedro Lopez (Trek - Segafredo) a vede také soutěž do 25 let. Démare velmi těsně udržel vedení v bodovací soutěži a nejlepším vrchařem je stále Diego Rosa (EOLO - Kometa).  

Girmay v nemocnici se zraněným okem 

Vítěz etapy měl ovšem i pořádnou smůlu. Na stupních vítězů si málem vystřelil levé oko korkem z prosecca, které mu pořadatelé předali na oslavu triumfu. Girmay musel být odvezen do nemocnice a ošetřen a jeho současný stav není zcela jasný.