Ve spolupráci s Českým svazem cyklistiky se nám podařilo dojednat vysílání živého přenosu z „Bíteše“ na několika kanálech České televize. Celý závod půjde sledovat prostřednictvím hybridního vysílání HbbTV na chytrých televizorech, dále pak na webu České televize a v neposlední řadě v mobilní aplikaci ČT sport,“ říká Josef Vaishar, člen organizačního týmu Tělovýchovné jednoty Favorit Brno, která závod pořádá a výrobu živého přenosu financuje.

Kromě České televize bude LIVE přenos možné zhlédnout také na webu roadcycling.cz, youtube kanálu SportSoft Timing a na webu pořadatele www.favoritbrno.cz.

Režii a přenos signálu má na starosti firma SportSoft. „S touto firmou na výrobě internetových přenosů spolupracujeme od léta 2021 a myslím, že kvalitu streamu se nám daří stále zlepšovat. Obraz je přenášen pomocí technologie LTE. Případné výpadky zapříčiněné nedostatečným pokrytím signálem v hůře dostupných místech se snažíme minimalizovat použitím vírníku, který pořizuje atraktivní záběry ze vzduchu, kde je pravděpodobnost pokrytí signálem větší a jeho příjem stabilnější. Kromě kamery ve vírníku budeme mít další dva kameramany na motocyklech. Ke kvalitě přenosu velkou měrou přispívají i samotní řidiči doprovodných motocyklů, kteří mají cyklistickou závodnickou minulost a tak ví, jak se v pelotonu pohybovat a jak si najíždět, aby kameramani měli atraktivní záběry a zároveň negativně neovlivňovali vývoj závodu,“ dává Josef Vaishar nahlédnout do kuchyně výroby živého přenosu z cyklistického závodu, kde není možné z finančních důvodů využít satelitní přenos signálu, a dále doplňuje:„Uvědomujeme si, že zajištění přenosu obrazu je jen jednou z částí živého vysílání, neméně důležitou roli hraje také informační hodnota, aby divák věděl, co se na obrazovce děje a jaký je vlastně celkový vývoj závodu. Proto máme v koloně doprovodných vozidel „informátora“, který posílá do režie základní informace o složení úniků a jejich náskoku.“ Pro úplnost zbývá ještě dodat, že závodem bude provázet Josef Kratina, sportovní komentátor Eurosportu a České televize.

Vírník pořizuje atraktivní záběry ze vzduchu a minimalizuje výpadky přenosu LTE, díky lepšímu pokrytí signálem než při zemi.

Kdo se bude chtít vydat přímo k trati a zafandit projíždějícím závodníkům může využít několik tipů od organizátora: „Samozřejmě budeme rádi, když nás přijdou či ještě lépe na kole přijedou fanoušci podpořit. Z atraktivních míst na trase můžu vypíchnout vrchařské prémie v Kohoutovicích a nad Zastávkou. Pak se diváci mohou přesunout do Velké Bíteše, kde se můžou občerstvit buď v restauraci U Raušů, která je jedním z partnerů akce, a nebo v místní vyhlášené cukrárně. Případně se ještě můžou jet podívat na úsek mezi Osovou Bítýškou a tzv. Křeptovským Dvorem, kde se často v závěrečných okruzích ve zvlněné a otevřené krajině na větru závod rozhoduje. Pro „sběratele“ můžu ještě doporučit stoupání za Velkou Bíteší směrem na Přibyslavice, kde je občerstvovací úsek a závodníci zde v druhém kole houfně odhazují své bidony.

Velká Bíteš - Brno - Velká Bíteš startuje již tuto neděli ve 12:00.