Nedělní závod Velká Bíteš - Brno - Velká Bíteš otevírá naši silničářskou sezónu, ale s opravdu vekými jednorázovkami ji i vlastně uzavírá. Nic dalšího, nic podobně velkého, se u nás už neodehraje. A Bíteš už měla být dávno závodem mezinárodním, minimálně v kategorii 1.2, nebo lépe 1.1.

Ale není, je jen nejlepším závodem Českého poháru a žádný z dalších domácích závodů se Bíteši nerovná. A tak si ji užijme hned v úvodu sezóny. Bíteš má tradici, upínají se na ní zraky všech českých týmů, má slušnou mezinárodní účast.

Letos se nepojede mezinárodní závod V4 a těžko říci, proč čeští pořadatelé nestojí o pořádání kvalitní jednorázovky na mezinárodní úrovni. Jsou to závody levnější, než ty etapové, přitom mohou být zajímavé. Pěkných jednodenních závodů bývala v České, lépe řečeno v Československé republice, ale vlastně už za Rakouska-Uherska, spousta.

Pochopitelně ty kopírovaly své předchůdkyně z cyklistických zemí, jako je Francie, Itálie, Belgie, Holandsko... Závody v cyklistických zemích se staly motivem pro organizaci závodů jako byla česká velká klasika Praha - Karlovy Vary - Praha... a pro kolik dalších?

Pište nám do diskuze, nebo v e-mailech, případně na Facebooku o historii, o tom, co se v České republice jezdilo, jaké závody byly slavné, oblíbené. Třeba někdo naváže na historii a obnoví něco kdysi slavného a zapomenutého.

Tradice dělá velkou reklamu cyklistickému sportu. Vraťme tradici i k nám.


Závod Velká Bíteš - Brno - Velká Bíteš můžete v neděli sledovat na našich stránkách. Nejdříve ve fotograficky komentované reportáži, v závěru i v živých obrázcích vyráběných společností Techniserv IT.

Foto Jan Brchta/svetcyklistiky.cz