Uijtdebroeks jednostranně vypověděl smlouvu s týmem Bora-Hansgrohe k 1. prosinci 2023 a podepsal čtyřletý kontrakt s Visma-LAB, který začne 1. ledna 2024. Uijtdebroeks se nedostavil na týmové soustředění Bory a naopak počítá s účastí na kempu Vismy. Vedení německého celku, dobře si vědomo toho, že Uijtdebroekse s největší pravděpodobností už nedonutí závodit v dresu Bory, chce z celé kauzy aspoň nějaké peníze. 

Podle zdrojů webu Wielerflits nabízí tým Visma-LAB z vlastní dobré vůle kompenzaci v hodnotě ročního platu Ciana Uijtdebroekse, tedy přibližně 100 tisíc eur. Němci za přestup požadují okolo jednoho milionu. Prakticky vzato to nepožadují po Vismě, protože přestupy v cyklistice nefungují tak transparentně jako například ve fotbalu. Před nedávnem získala Bora Primože Rogliče z Jumbo-Visma za 3 miliony eur, tyto peníze Bora poskytla Rogličovi, který se sám z kontraktu vyplatil. Stejně tak chtěl postupovat Uijtdebroeks, ale za mnohem nižší částku.

Jenže týmy Bora a Visma se na přestupu nedohodly jako v případě Rogliče a Uijtdebroeks musel vypovědět smlouvu sám a to z (zatím) neznámých důvodů. Informoval o tom Mezinárodní cyklistickou unii a nyní se čeká, zda UCI potvrdí, že k rozvázání smlouvy měl Belgičan opravdu důvod.

1108885357.jpg

Uijtdebroeks si už dříve stěžoval na nedostatečnou podporu ze strany svého týmu, nebyl spokojený s kolem, který mu Bora poskytla na časovku, ale to není relevantní důvod k rozvázání smlouvy. Aby mohl odejít z platného kontraktu, musela by Bora nějak závažně neplnit své povinnosti, například nevyplácet Uijtdebroeksovi peníze, což se nestalo. Navíc Belgičanovi na začátku letošní sezóny nabídla testování jeho časovkářského posedu v aerodynamickém tunelu společnosti Specialized v Kalifornii, ale Uijtdebroeks odmítl.     

Zdá se, že neshody Uijtdebroekse s vedením týmu Bora-Hansgrohe nebyly jen sportovní a osobní, ale také se týkaly financí. Uijtdebroeks podepsal s Němci dlouhodobý kontrakt za velmi výhodných podmínek pro Boru, protože platit tak talentovanému závodníkovi pouze něco okolo 100 tisíc eur ročně opravdu není mnoho. Uijtdebroeks před rokem a půl změnil agenta, nově ho zastupuje zkušený Ital Alex Carera (agent například Tadeje Pogačara a mnoha dalších jezdců) a není pochyb o tom, že i pro Careru je přestup do Vismy výhodný. Uijtdebroeks by zde měl mít mnohem lepší příjem.