V roce 2019 vyhrál vrchařskou soutěž na španělské Vueltě a loni zvítězil ve stejné soutěži i na Giro d'Italia. Ale na první profesionální vítězství na pásce si musel počkat do 1. etapy Tour of the Alps 2022. Geoffrey Bouchard (AG2R Citroen) v etapě z Clesu do San Martino di Castrozza dokázal, že je nejenom špičkovým vrchařem, ale také zkušeným uprchlíkem.  

Bouchard byl členem původního dlouhého úniku náročné etapy se dvěma vrchařskými prémiemi. Francouz odjel společně s dalšími pěti závodníky. Kromě něj se do úniku vydali Ben Zwiehoff (BORA - hansgrohe), Mattia Bais (Drone Hopper - Androni Giocattoli), Asier Etxeberria (Euskaltel - Euskadi), Emanuel Zangerle (Tirol KTM) a Vinicius Rangel (Movistar). A dostali k dobru opravdu hodně času, skoro 8 minut, což bylo v pouze 161 kilometrů dlouhé etapě od pelotonu docela odvážné. 

Šestičlenná skupina spolupracovala až do stoupání Passo Brocon. Zde jako první odpadl Rakušan Zangerle. O chvíli později také Brazilec Rangel. Dvěma nejlepšími vrchaři byli Bouchard a Zwiehoff a v posledních kilometrech výjezdu na Passo Brocon utrhli také Baise a Etxeberriu. Mezitím se do stíhání vydal tým Israel - Premier Tech, po nich to převzal favorizovaný Bahrain Victorious a před vrcholem ještě zvýšil tempo celek INEOS Grenadiers.

Bouchard si dojel pro body na vrchřské prémii a společně se Zwiehoffem se spustili z Passo Brocon vstříc dalšímu výjezdu Passo Goberra. Ale nevzdali se ani Bais a Etxeberria a na konci dlouhého sjezdu se vrátili na čelo závodu. To se nelíbilo Bouchardovi a po několika útocích utrhl Baise a Etxeberriu a nakonec i Zwiehoffa. Němec ale neměl velkou ztrátu a už ve sjezdu z Passo Brocon ukázal, že je technicky trochu lepší a ve sjezdech rychlejší než Bouchard.

Zkusil proto stáhnout několikavteřinovou ztrátu v klesání, ale místo toho spadl a byl dostižen Baisem a Etxeberriou. Bouchard díky tomu měl z ničeho nic minutový náskok před pronásledovateli a přes 2 minuty před zrychlujícím pelotonem. A před sebou zvlněný závěr etapy. Hlavní pole pohltilo Zwiehoffa, Baise a Etxeberriu, ale ještě 6 kilometrů před cílem měl Bouchrad náskok přes minutu. Peloton se trhal a v posledním krátkém výjezdu bojoval vedoucí Francouz přeevším sám se sebou, ale nevzdal se a do cíle dorazil s náskokem 5 sekund.

Ve spurtu vrchařů byl nejrychlejší Pello Bilbao (Bahrain Victorious), před Romainem Bardetem (DSM) a Vincenzem Albanesem (EOLO - Kometa).     

Vacek dojel v hlavním poli 

V hlavní skupině se ztrátou 9 sekund dojel také jediný český účastník Karel Vacek z týmu Tirol KTM. Cílem projel na 35. místě. "Ze začátku to bylo v pohodě. V prvním dlouhém kopci, ke konci, jak se to narovnalo, se peloton začal rozjíždět a až na cílový okruh jel balík hodně natažený. V kopci jel INEOS a jeden závodník z Bahrainu. Dost lidí odpadlo už v kopci. Na okruhu byl asi 800 metrů dlouhý, hodně prudký kopec, kde se to začalo dělit, ale vydržel jsem v balíku, takže jsem spokojený," popisuje etapu sám Vacek.

Vacek se v úvodní etapě předvedl ve výborném světle, dojel jako nejlepší z týmu a naznačil, že špatná léta po přestupu z juniorů by mohla být už za ním: "V balíku jsme byli s parťákem ve dvou (společně s Florianem Lipowitzem, dnes v cíli se ztrátou 34 sekund, pozn. redakce), loni skončil celkově 18., takže to není vůbec špatný kluk. Já jsem spokojený, že moje výkonnost stoupá, i když jsem před deseti dny prodělal covid. Mám pocit, že forma není úplně špatná, ale je ještě hodně co zlepšovat," dodává Vacek.