Tenhle celek se poprvé objevil na scéně v roce 2000 coby klubový tým. Od roku 2006 si dal pauzu, aby se v roce 2010 vrátil v podobě kontinentálního týmu. Tehdy například se začínajícím Michalem Kwiatkowskim. Trvalo jen jednu sezónu, než postoupil do úrovně Pro.

Od samého počátku bylo hlavním sponzorem Caja Rural, sdružení 30 menších bank a dalších investičních subjektů. V roce 2013 se přidala pojišťovna Seguros RGA.

Dlouhodobou prioritou týmu je výchova a rozvoj mladých talentů. Za tím účelem provozují i vlastní rozvojový tým Caja Rural-Alea, v němž bude v roce 2023 fungovat 27 mladíků ročníků narození 2001 až 2004. Právě z tohoto týmu letos nabrali další dva lidi do prvního celku.

Tým se chlubí tím, že za posledních deset let odtud odešlo nejvíc cyklistů do World týmů. Posledním příkladem je Jonathan Lastra, který po sedmi letech odešel do Cofidisu. Z celkem dvacítky takových případů přešlo devět do nejlepšího španělského týmu Movistar.

Mezi těmi, kdo prošli tímto týmem a my je známe z úrovně World, najdeme jména jako Luis León Sánchez (aktuálně Astana), Pello Bilbao (Bahrain), Omar Fraile (Ineos), Hugh Carthy (EF Education), Nick Schultz (BikeExchange, resp. Israel) či Jon Aberasturi (Trek-Segafredo).

loading...

Další rok zůstáváme věrní našim hodnotám a sázíme na trénink od základu. Náš rozvojový tým je bezpochyby klíčem k tomuto projektu. V profi týmu máme jedenáct z jednadvaceti cyklistů pocházejících z našeho mládežnického celku. Navíc jsme se posílili o rychlé muže, kteří nám mají pomoci v honbě za UCI body, což je klasifikace, jež je každým rokem důležitější a kterou musíme tím pádem mít na paměti,“ řekl při představení týmu Juan Manuel Hernández, generální manažer Caja Rural-Seguros RGA, jemuž šéfuje už od jeho startu v profesionální úrovni v roce 2010.

Oněmi rychlými muži měl na mysli především oba naše cyklisty, kteří sem přišli coby jedni z pěti nových tváří. Tedy Daniela Babora přestupujícího z Elkov-Kasper a Tomáše Bártu z ATT Investments.

Dobrých vrchařů mají v týmu totiž poměrně dost, ale kvalitními sprintery dosud neoplývali. Přísnější měřítko v tomto směru snese Venezuelan Orluis Aular a snad i Portugalec Iúri Leitao, mimochodem evropský šampion ve scratchi z roku 2022.

Z osmi sezónních vítězství v roce 2022, dosažených výhradně v závodech kategorie „.2“, jde šest na vrub právě Aulara. Po jednom si připsali Leitao a Lastra.

Aktuálně je tým na kempu v Almuñécar na samém jihu Španělska a na ostrý start se poprvé postaví 22. ledna při Clàssica Comunitat Valenciana (1.1), kam se chystá pět World a dalších osm Pro týmů.

Daniel Babor by se měl objevit poprvé v sérií závodů na Mallorce (1.1) v posledním týdnu ledna, Michal Schlegel a Tomáš Bárta 29. ledna na GP Marseille (1.1)