loading...

Dramatický dojezd 11. etapy Tour de France byl ve velkém kontrastu s průběhem etapy. V dlouhém úniku se ukázal pouze jediný muž, zkušený Francouz Mathieu Ladagnous (Groupama - FDJ), ale dostižen byl už 43 kilometry před cílem. 

Poslední kilometry etapy byly nabité akcí. Nejdříve se 6,2 kilometru před cílem zvedl Lukas Pöstlberger (BORA - hansgrohe) a na technických silnicích se pokusil ujet hlavnímu poli. Přidali se k němu Kasper Asgreen a Bob Jungels z Deceuninck - Quick-Step, ale až na cílovou pásku to nevydrželi.

Podle předpokladů se o vítězství spurtovalo. Na cílové rovince rozjel spurt tým BB Hotels - Vital Concept pro Bryana Coquarda, ale jako první začal spurtovat Wout van Aert (Jumbo - Visma). Bylo to však až příliš brzo, za jeho zády se vyvezli Sam Bennett (Deceuninck - Quick-Step) a především Peter Sagan (BORA - hansgrohe). Slovák neměl u pravé bariéry dost místa k předjíždění a musel se do Van Aerta opřít hlavou a tím Belgičana pravděpodobně zpomalil.

Van Aert měl na Saganovo chování poměrně jasný názor už těsně za cílem a na svého soupeře ukázal zdvižený prostředníček. 

Ale ani tento poměrně kontroverzní manévr Saganovi nepomohl, protože z levé strany se přiřítil Caleb Ewan (Lotto Soudal) a o malý kousek porazil jak Sagana, tak i Bennetta a Van Aerta. Saganovo počínání neuniklo rozhodčím, kteří byli nekompromisní a Slováka relegovali na 85. místo, čímž přišel o všechny body z dojezdu, které mohou být zásadní v boji se Samem Bennettem o zelený dres pro vítěze bodovací soutěže a také mu bylo odebráno dalších 13 bodů kvůli nebezpečnému chování. Sam Bennett má na čele 243 body a druhý Sagan ztrácí už 68 bodů. 

Caleb Ewan stále myslí na ještě jedno vítězství, to pařížské: "Byl to hodně hektický sprint. Byl jsme vpředu už 2 kilometry před cílem, takže jsem radši trochu propadl. Pak to bylo dost šílené. Při svém prvním vítězství jsem se naučil zůstat klidný. Tlak od té doby necítím, ale po včerejší porážce jsem moc chtěl vyhrát. Chtěl jsem to pro své týmové kolegy. Zvedl jsem ruku jen pro případ, že jsem opravdu vyhrál, ale jistý jsem si nebyl. Někdy prostě cítíte, že jste vyhráli, i když to bylo těsné. Jsem spokojený, ale chci třetí vítězství získat v Paříži."     

Mezi favority na celkové pořadí se nestalo nic důležitého. Stále vede Primož Roglič (Jumbo - Visma). Miguel Angel Lopez (Astana) přišel o důležitého domestika Iona Izagirreho, který byl po tvrdém pádu hospitalizován. Odstoupil také Rakušan Gregor Mühlberger (BORA - hansgrohe), z důvodu celkového vyčerpání organismu.   

Mathieu Ladagnous byl vyhlášen nejaktivnějším mužem etapy a všechny vedlejší soutěže mají stále stejné lídry. Benoit Cosnefroy (AG2R La Mondiale) je nejlepším vrchařem, Egan Bernal (Ineos Grenadiers) nejlepším jezdcem do 25 let a Movistar zůstává nejlepším týmem.