Caleb Ewan (Lotto Soudal) se dočkal etapového vítězství na letošním Giru. Drobný Australan měl nejlepší akceleraci z poslední zatáčky 250 metrů před cílem a porazil Eliu Vivianiho (Deceuninck - Quick-Step) a Pascala Ackermanna (BORA - hansgrohe). Do krátké cílové rovinky přivedl peloton Rüdiger Selig (BORA - hansgrohe), ale byl v zatáčce trochu dlouhý a Ackermann musel ihned začít sprintovat. Ewan měl ale z poměrně nízké rychlosti mnohem lepší akceleraci a vyhrál. 


Vývoj etapy

Osmá etapa z Tortoretta Lida do Pesara byla nejdelší z celého ročníku Gira, měřila 239 kilometrů. Do úniku se moc závodníkům nechtělo a vydrželi zde nakonec jen dva - Marco Frapporti (Androni Giocattoli - Sidermec) a Damiano Cima (Nippo Vini Fantini).     

Sprinterské celky chtěly etapu pro sebe a vedoucí dvojici nedaly velký náskok. Už 40 kilometrů před cílem byl dostižen Damiano Cima a Frapporti na následující vrchařské prémii. Poté se však zase útočilo, prootže dojezd etapy na velmi technických silnicích, s mnoha zatáčkami. Giulio Ciccone (Trek - Segafredo) vyhrál předposlední vrchařskou prémii a na poslední prémii Gabicce Monte zaútočil Louis Vervaeke (Sunwe), Ciccone odjel s ním a přidal se i Francois Bidard (AG2R La Mondiale). 

Ciccone vyhrál i tuto prémii a trojice pokračovala ve spolupráci a 20 kilometrů před cílem získala solidní náskok 45 sekund. Pro týmy sprinterů nebylo na technicky náročných silnicích snadné únik zlikvidovat, ale podařilo se to 6,5 kilometru před cílem. 

Poté se dopředu tlačili sprinteři, v psoeldním kilometru peloton vedli jezdci Deceunincku - Quick-Step, ale do poslední zatáčky 250 metrů před cílem najel jako první Rüdiger Selig. Seligovi se nepodařilo rozjet ideální spurt pro Pascala Ackermanna, čehož využil Ewan a zvítězil. 

V celkovém pořadí zůstal první Valerio Conti (UAE Emirates). V bodovací soutěži udržel vedoucí pozici Pascal Ackermann a ve vrchařské soutěži si polepšil Giulio Ciccone. Giovanni Carboni (Bardiani - CSF) je nejlepším mladým závodníkem Gira a držitelem bílého dresu. 

Foto Sirotti