loading...

Caleb Ewan (Lotto Soudal) předvedl úchvatný sprint, nejen dosaženou rychlostí, ale také technickými dovednostmi. Dokázal se protáhnout kolem všech soupeřů a porazil silného Sama Bennetta (Deceuninck - Quick-Step). Se ztrátou třetí skončil Giacomo Nizzolo (NTT). Čtvrtý dojel Hugo Hofstetter (ISN) a pátý Peter Sagan (BORA - hansgrohe). Cees Bol (Sunweb), který měl v závěru početnou týmovou podporu, dokázal dojet jen na sedmém místě. 

Průběh 198 kilometrů dlouhé etapy byl velmi nezáživný. Do úniku se vydali dva lídři vrchařské soutěže Benoit Cosnefroy (AG2R La Mondiale) a Anthony Perez (Cofidis) a s nimi Jerome Cousin (Total Direct Energie). 

Perez byl na vrchařských prémiích úspěšnější a dostal se ve virtuálním pořadí před Cosnefroye. Oba se poté vrátili do pelotonu a nechali nešťastného Cousina samotného v úniku. Ten se ale nezalekl a vydržel až do mety 16 kilometrů před cílem. Mnohem hůře dopadl Perez, kterému stačilo dojet do cíle a převzal by puntíkovaný dres, ale to se mu nepodařilo. Po defektu a výměně kola se vracel do pelotonu, bohužel se přitom srazil s doprovodným automobilem a se zlomenou klíční kostí odstoupil z Tour de France.

Poté se už vše chystalo na spurt, celý den na čele hlavního pole pracoval Deceuninck - Quick-Step, ale v samotném závěru byl dominantní Sunweb. To však Ceesi Bolovi moc nepomohlo a o etapu se prali jiní. Giacomo Nizzolo a Peter Sagan začali spurtovat příliš brzo, předjel je Bennett a velmi natěsno se kolem Sagana protáhl také Ewan a jasně Bennetta porazil. 

Ewan uspěl navzdory odstoupení týmových kolegů Philippa Gilberta a Johna Degenkolba, kteří byli důležitými členy jeho sprinterského vláčku: "Je nás jen šest, ale všichni do toho dali 110 % a nahradili dva chybějící jezdce. Věděli jsme, že dnes můžu vyhrát. Kilometr před cílem jsem byl moc vzadu a zariskoval jsem tím, že jsem se propadl ještě víc, abych našel dobrou lajnu."

Ewan riskoval také při předjíždějících manévrech, ale vše zvládl s grácií a stylem: "Jel jsem blízko bariéry, ale naštěstí jsem se dostal skrz. Moje lońská vítězství byla výjimečná, ale tohle je Tour de France, největší závod světa a jsem pořád šťastný, když vyhraju. Doufám, že jich vyhraju ještě víc, letos i později."    

Přesto se slovenský cyklista dočkal úspěchu. Díky svému umístění v etapě a druhému místu na rychlostní prémii se dostal do čela bodovací soutěže a opět oblékne zelený dres. Dva body za ním je Alexander Kristoff (UAE Emirates). 

Cosnefroy udržel trikot nejlepšího vrchaře a nejlepším jezdcem do 25 let zůstal Marc Hirschi (Sunweb). Nejaktivnějším závodníkem byl samozřejmě vyhlášen Jerome Cousin, hrdina dnešní etapy. "Když se ti dva vrátili do pelotonu, zůstal jsem vpředu z respektu k Tour de France a nikdy nevíte, co se může stát. Třeba kdybych získal hodně času a začal padat déšť... Každopádně nemůžu vyhrát hromadný dojezd, nemůžu vyhrát horskou etapu, tak se musím snažit jinde," dodává Cousin