Dnes byl tedy v Portugalsku na pořadu poslední a rozhodující den. Rozhodující proto, že v konečném pořadí nebylo nic rozhodnuto a o celkové vítězství se mohla reálně stále ucházet poměrně početná skupina závodníků. 

V dresu lídra závodu nastoupil do mírně zvlněného chronometru o délce 24,4 km (převýšení 308 metrů) Thomas Pidcock. V loňském roce při Algarve v časovce na 32 km dojel 76. Dvě další časovky absolvoval v rámci Tour de France. V té úvodní rovinaté na 13 km dojel na 15. místě, přičemž např. Filippo Ganna mu nadělil 14 vteřin. V té druhé v předposlední den závodu na 41 lehce zvlněných km byl klasifikován na 84. místě, a tady mu Ganna nadělil skoro 6 minut.

Bylo tedy pravděpodobné, že dneska by Pidcockovi 31 vteřin, které měl na 9. Gannu, nemuselo vůbec stačit. Navíc nedaleko za ním byla v průběžné klasifikaci umístěna řada dalších skvělých časovkářů: 3. Almeida (+0:07), 7. Martínez (+0:23), 10. Foss (+0:32) či 18. Küng (+1:05). I když dres lídra jak známo dává křídla.

loading...

Do časovky nastoupilo 152 lidí. 73. vyrazil do závodu Mathias Vacek, a když projel cílem, zasvítil u něj dosud nejlepší čas, když trať proletěl rychlostí 47,41 km/hod. Na první pozici si ale nepobyl dlouho. Šest míst po něm přišel na řadu Nils Politt (Bora-hansgrohe) a Mathiase překonal o 15 sekund. 

První se dostal pod 30 minut Remi Cavagna (Quick Step), před etapou na 24. místě, a to hodně hluboko: o 22 sekund. Což byl téměř o půl minuty lepší čas, než dosáhl dosud průběžně vedoucí Thymen Arensman (Ineos). Šest míst za Francouzem startoval další z favoritů časovky, Stefan Küng (Groupama-FDJ) a Cavagnu překonal o 4 sekundy. Filippo Ganna projel cílem časem 29:44 a zařadil se tak na průběžné 3. místo.

Čtvrtým a posledním, kdo se v cíli dostal pod 30 minut, byl Daniel Martínez (Ineos), který zaostal za Gannou o 6 sekund. Nikdo další už tuto magickou hranici nepřekonal. Jak tedy nakonec celý rébus dopadl?

Časovku vyhrál Stefan Küng (na snímku). A celý závod Daniel Felipe Martínez! Týmového kolegu Filippa Gannu porazil v součtu o pouhé 2 sekundy. Poslední místo na pódiu obsadil Ilan Van Wilder (Soudal-Quick Step), k čemuž mu dopomohlo 7. místo v dnešní časovce.

Mathiasi Vackovi jeho výkon nakonec stačil na výborné 15. místo, což mu zajistilo coby nejlepšímu českému cyklistovi v tomto závodě zároveň 4. místo v soutěži mladých jezdců. Nutno však podotknout, že první tři: Oscar Onley (DSM), Frederik Wandahl (Bora-hansgrohe) a Finn Fisher-Black (UAE) mu časově hodně odskočili. Přitom Onley je stejný ročník narození, zbylí dva jsou o rok starší. Pavel Bittner obsadil v této soutěži 7. místo.