Reprezentační výběr České republiky startoval ve složení třech závodníků z TJ Favoritu Brno (Štěpán Široký, Štěpán Telecký, Viktor Padělek), jednoho závodníka z Cyklo Mikulášek Znojmo (Marek Jelínek) – všichni SCM2020 a dvou závodníků z oddílu i SCM Kovo Praha (Matyáš Borkovec a Martin Lamač).

Závod byl opět uspořádán na špičkové úrovni. Začínalo se ve středu prologem na 1,7 km a pak následovaly 4 etapy, z nichž 2 byly vysloveně horské a 2 zvlněné až kopcovité. Hned v první etapě zazářil Marek Jelínek, kterému se podařilo vyhrát obě sprinterské prémie a oblékl se tak do zeleného dresu pro nejlepšího závodníka bodovací soutěže. „Je to můj první dres z velkého etapáku, dnes v něm asi budu i spát,“ zářil štěstím Marek.

Kluci bojovali srdnatě v každé etapě, byli aktivní a tato snaha přinesla i jedno vítězství na rychlostní prémii Matyáši Borkovci a jedno vítězství a druhé místo na vrchařských prémiích pro Štěpána Širokého. Štěpán Telecký na rozdíl od dílčích úspěchů bojoval o pozici v celkové klasifikaci a v závěrečných součtech mu to přineslo 28. místo s tím, že mezi mladými závodníky ročníku 2004 se umístil na třetí příčce. „Jsem velmi spokojen s vystoupením České reprezentace na takto náročném závodě. Marek měl možnost bojovat o 5 rychlostních prémií a 5 z nich vyhrál. Takovou úspěšnost jsem snad ještě neviděl. Perfektně fungovala spolupráce s týmovými kolegy, Štěpán Široký vyčistil cestu a dovedl kluky k prémii, Matyáš Borkovec pak fantasticky rozjel spurt pro Marka. Když pak dostali volnou ruku, sami si sáhli na vítězství v prémiích a Štěpán Široký získal i šesté místo v etapě. Štěpán Telecký pak zase chytře bojoval v balíku a jel na celkové pořadí,“ nešetřil slova chvály ke klukům trenér Lukáš Petr.

Skvěle tým doplňovali i závodníci Viktor Padělek a Martin Lamač, kteří měli za úkol být nápomocni klukům bojujícím o přední pozice. „Každá minuta strávená v balíku je pro kluky ohromně cenná, vždyť ve třetí etapě jsme dojeli k první rychlostní prémii na 21. kilometru průměrnou rychlostí 48,3 kilometru v hodině a to nezapomínejme, že vzadu vezou nejtěžší převod se 16 zuby,“ objasňoval Lukáš Petr, proč tento závod posune závodníky o kus výš.

V neposlední řadě patří i velké poděkování celému realizačnímu týmu, který klukům nachystal optimální podmínky pro závodění.

loading...