Teprve dvaadvacetiletý Kelemen je na dlouhé úniky na světových šampionátech zvyklý, Loni v Austrálii kroužil před pelotonem v závodě kategorie U23, který nakonec vynesl stříbrnou medaili Mathiasi Vackovi a šesté místo Pavlu Bittnerovi. Sám Kelemen tehdy skončil na 47. místě, letos si tedy polepšil. Navíc v mnohem náročnějším a delším závodě. 

Vydat se do dlouhého úniku dostal za úkol od trenéra českého národního výběru Reného Andrleho. Zařadil se do devítičlenné skupiny, která ve 120 kilometrů dlouhém nájezdu získala až kolem devíti minut náskoku. „Úkoly, které jsem dostal, jsem splnil, i když trošku za pět minut dvanáct, protože jsem byl poslední, kdo do té skupiny doskočil," přiznal po závodě. Díky tomu se vyhnul zběsilému příjezdu pelotonu do Glasgow, který řídili Dánové a odnesli mnozí závodníci v hlavním poli, včetně českého lídra Mathiase Vacka. „Necítil jsem se vůbec dobře. Po dvou odjetých okruzích v Glasgow mě začalo bolet břicho, ztratil jsem kontakt, a to je na takovém okruhu konec. Prostě to pro mě nebyl úplně nejlepší den,“ řekl náš mistr pro Český svaz cyklistiky.

Kelemenova skupina se na okruzích v Glasgow nakonec rozpadla. Američan Kevin Vermaerke zaútočil a zůstal vpředu sám, Kelemen se ho chvíli snažil stíhat, ale stejně jako ostatní byl pohlcen největšími favority. Z původního úniku se nakonec nejvíc dařilo Australanovi Matthewovi Dinhamovi, který přežil v popředí až do úplného závěru a po heroickém výkonu vybojoval sedmé místo. O co nejlepší výsledek se snažil také Kelemen: „Jeli jsme fakt hodně rychle, na 190. kilometru už jsem začal chytat křeče, ale když nás dojeli, trošku jsem si odpočinul, najedl se… Jak tam nastoupili ti nejlepší, poprvé jsem na to byl ještě schopný reagovat, ale pak už ne a zůstal jsem ve skupině o tu dvacítku.“

Do cíle nakonec dorazil nakonec dorazil s odstupem deseti minut a porazil i obhájce titulu Remca Evenepoela. „Bohužel jsem se o umístění v top 20 sám připravil, protože jsem udělal chybu na mokru, spadl jsem a něco ztratil. Pak už to bylo spíš utrápené, ale 24. místo na mistrovství světa je super,“ dodal. 

České muže čeká na šampionátu ve Skotsku ještě individuální časovka, závodit budou Mathias Vacek a mistr republiky Jakub Otruba. Závodit se bude v pátek 11. srpna. Šanci na dobrý výsledek mají v závodě s hromadným startem závodníci kategorie U23. Lídr Pavel Bittner chce medaili a pokusí se ji získat v sobotu 12. srpna.