Otvírák domácí cyklistické silniční sezony odstartuje v pravé poledne z Masarykova náměstí ve Velké Bíteši. Na cyklisty čekají tři vrchařské prémie a čtyři sprinterské na náměstí ve Velké Bíteši. Celková délka trasy činí 165 km. Profilově se nejedná o nijak náročný závod. Jeho obtížnost je dána zejména třemi závěrečnými 18 kilometrů dlouhými zvlněnými okruhy severozápadně od Velké Bíteše přes Vlkov a Osovou Bítýšku, kde cyklisty často trápí silný boční vítr a závod se zde zpravidla rozhoduje. I tak se v posledních letech rychlostní průměr drží kolem 42 kilometrů za hodinu.

BrychtaJan_CP_Lovosice_Otruba.jpg

„První závod seriálu Škoda Cup určitě vynechám,“ přiznává obhájce celkového prvenství Jakub Otruba z ATT Investments, který si během soustředění v Calpe přivodil po pádu zlomeninu na ruce. V Česku následně podstoupil operaci, trénovat musel se sádrou a jeho závodní program se tudíž značně posunul.

„Minulý rok to vyšlo skvěle. Vyhrál jsem jeden závod poháru, skočil jsem do celkového pořadí, a nakonec v posledním závodě vybojoval celkový triumf. Klidně se něco podobného může opakovat i letos. Ani v té předešlé sezoně jsem se vyloženě nekoncentroval, že musím vyhrát Český pohár. Ale všechno se sešlo v pravý čas,“ vzpomíná Jakub Otruba.

BrychtaJan_VelkaBites_Kelemen.jpg

V Bíteši loni zvítězil jeho týmový kolega, dráhový olympionik Pavel Kelemen, který ale po sezóně ukončil svou závodní kariéru. Tým ATT Investments však bude toužit loňské premiérové týmové vítězství na „Bíteši“ obhájit. Překazit plány jim bude chtít jejich největší tuzemský rival hradecký Elkov Kasper, jehož závodníci v historii dokázali „Bíteš“ opanovat již více než desetkrát. Lze očekávat i účast slovenských, polských, rakouských i maďarských týmů. Posledním zahraničním vítězem je z roku 2018 Polák Maciej Paterski, účastník Giro d’Italia. Mezi vítěze se však před deseti lety zapsal také další špičkový cyklista Jan Tratnik, Slovinec aktuálně závodící za nizozemský tým Visma-Lease a Bike, kde pomáhá největším hvězdám světového pelotonu Jonasi Vingegaardovi a Woutu van Aertovi.

Škoda Cup je soutěž vypsaná pro kategorie ELITE a U23. Závodu se mohou účastnit také junioři zařazení do reprezentačního družstva juniorů pro rok 2024. 

Program seriálu Škoda Cup 2024: 

6. dubna – Velká Bíteš-Brno-Velká Bíteš

20. dubna – Peklo Severu–Krásná Lípa

21. dubna – Peklo Severu 2-Česká Kamenice

16. června – Kyjovské Slovácko

20. července – Brno-Mikulov-Brno

1. září – Hrabyně (Ostrava)