Froome 12. června při rozjíždění před časovkou v rámci Critéria du Dauphiné nezvládl ve sjezdu svůj stroj a tvrdě narazil do zdi. Svědkem nehody byl jeho tehdejší kolega Wout Poels, který se vyjádřil, že Frooma upozorňoval, že příliš riskuje. 

Froome (na titulním snímku den před úrazem) utrpěl mnohočetná vážná zranění: zlomeninu kyčle, loktu, stehenní kosti, hrudní kosti a obratle. Po první operaci bezprostředně po úrazu podstoupil v listopadu druhou operaci, aby mu byla odstraněna kovová destička z boku a šrouby v lokti. 

Jeho zotavování bylo zpočátku popisováno jako dobře fungující, ale nejnovější zprávy vykreslují úplně odlišný obrázek. Podle sportovního ředitele Daria Cione je aktuálně nejisté, kdy, případně zda vůbec, se Froome vrátí do závodního kolotoče, natož ve formě, kdy 4x ovládl Tour, 2x Vueltu a 1x Giro. 

Froome loni doufal, že do své sbírky přidá rekordní pátý žlutý dres, ale karambol při Dauphine mu plány zhatil a otevřel cestu mladému Kolumbijci Eganu Bernalovi k zisku premiérového zisku Grand Tour jak pro sebe, tak svou zemi. 

Froome byl původně nominován na Tour 2020 a i to byl zřejmě důvod, že Bernal byl směrován na Giro. Jenže před pár dny tým oznámil, že Bernal se bude soustředit výhradně na Tour. Froomeův odchod z kempu a Bernalova rezignace na Giro spolu pravděpodobně úzce souvisí. 

Což zároveň uvolnilo příležitost bojovat o prvenství na Giru pro Thomase a obhájce titulu Carapaze.

Samotný Froome na svém twitterovém účtu dnes v 18:45 hod. tyto zprávy popřel a sdělil, že vše jde podle plánu a i zotavení probíhá v pořádku.