Loni měl startovat jako jednička svého týmu na Giro d'Italia, které startovalo v jeho rodném regionu Abruzzo, ale kvůli nemoci musel domácí Grand Tour vynechat. Nezlomilo ho to, v červenci už řádil v horách Tour de France a poprvé vyhrál bílý dres s červenými puntíky a titul nejlepšího vrchaře. Tato soutěž Cicconemu jde, na Giru ji vyhrál už v roce 2019 a v první trojce se na Giru a Tour umístil celkem pětkrát. Jenže jeho ambice jsou větší, v devětadvaceti letech chce uspět v celkovém pořadí. 

Vybral si k tomu příští Giro. "Bylo to těžké rozhodnutí," řekl v rozhovoru pro nizozemský web In de Leiderstrui. "Rozhodli jsme se pro Giro a v týdnu po Giru uvidíme, jestli pojedu i Tour. Ale pro mě bude nejdůležitější Giro d'Italia, tam chci usilovat o celkovou klasifikaci." 

20230723TDF0047-A.S.O._Pauline_Ballet.jpg

V cestě mu bude stát především Tadej Pogačar, ale to by pro Cicconeho neměl být velký problém, protože na vítězství myslet nemůže, zatím se mu ani nepřiblížil. Reálné je umístění v první desítce, ačkoliv sám určitě chce výš. "Je jasné, že v etapových závodech vynikají Vingegaard, Pogačar, Roglič a také Sepp Kuss. Mají větší motor a jsou v jiné třídě. Za nimi je velká skupina jezdců, kteří si mohou vést dobře, pokud jim závod sedne. Já do ní určitě patřím. Je tu několik věcí, které se musí stát, abychom byli úspěšní. Pokud se zúčastní jeden nebo více z této čtveřice, bude těžké vyhrát. Pak je třeba být realistický. Nevím, jestli budu první, druhý, pátý nebo desátý, ale mohu být konkurenceschopný." 

Další překážkou jsou dvě časovky, ty Cicconemu moc nejdou. "Sedmdesát kilometrů časovek je hodně, bude to výzva pro mě i pro tým. Chceme zlepšit moji časovku, ale je to velká příležitost a Giro je správný závod, kde to na celkové pořadí zkusit," trvá na svém. 

20230719TDF0035-A.S.O._Pauline_Ballet-2.jpg

Na kontě má několik prestižních vítězství, ale nikdy nevyhrál celkové pořadí etapového závodu. Ale loni několikrát skončil blízko nejvyšší příčce, například na Okolo Valencie byl druhý, na Tirreno-Adriatico pátý a Okolo Katalánska sedmý. Přesto zůstává především útočným typem závodníka a ví, že to bude muset změnit. "Rád hodně útočím, je to moje povaha. Chci závodit agresivně, jet v úniku a něco předvést. Ale v dnešní cyklistice nemůžete nikde zbytečně plýtvat energií. Vždycky jsem ztratil hodně energie útočením nebo děláním hloupostí, teď musím být chytřejší a šetřit energií, když to jde. Jinak nebudu mít výsledky."

Obhajovat titul nejlepšího vrchaře Tour se Ciccone nechystá, ale start na Grand Boucle nevylučuje: "Pokud pojedu Tour, bude to jako domestik, rozhodně. Na Giru jsem lídrem a pak bych rád pomohl svým týmovým kolegům na další Grand Tour, protože jim chci něco vrátit po tom, co pro mě udělali Mads Pedersen a Mattias Skjelmose na loňské Tour."