Neméně a možná ještě více potěšující je ale skutečnost, že aktuální situace v příbramském klubu nahrává přesvědčení, že by nemuselo jít jen o supernovu, která vybuchne a zmizí. Tenhle dojem jsme získali na základě rozhovoru s Ondřejem Wimmerem, vnukem dlouholetého generálního manažera Jiří Wimmera, který se postavil do čela příbramského klubu.

V roce 2022 bylo naším hlavním cílem stabilizovat tým a začít být opět víc vidět,“ řekl pro Roadcycling.CZ Ondřej Wimmer. „Po mém nástupu jsme si v klubu určili dva hlavní strategické cíle. Jednak navázat na úspěšnou základnu mládeže a soustředit se na výchovu vlastních odchovanců a za druhé postupně vybudovat úspěšný tým v kategorii U23. Podle toho jsme volili závodní program, jehož středobodem byly především domácí závody s občasným výjezdem za hranice.“

Jenže člověk míní, život mění. Cíle zůstaly stejné, ale jistá nepředvídaná shoda okolností poslala sezónu do úplně jiných dimenzí. Mathias Vacek totiž zůstal bez angažmá, a přestože měl více nabídek, kde překlenout období do začlenění do sestavy Trek-Segafredo, rozhodl se pro CK Fany Gastro Příbram.

Společně s Českým svazem jsme prakticky denně urgovali UCI ohledně umožnění startu v našem dresu. Velmi si ceníme toho, že Mathias se rozhodl vybrat si právě náš tým a my jsme mu za to vděčni,“ pokračoval Ondřej Wimmer. „Sezóna se od té doby proměnila doslova v pohádku, když jsme najednou z ničeho nic jeli na mistrovství republiky bojovat o nejvyšší příčky.“

Jak známo, Mathias nakonec v kategorii U23 získal titul v časovce a hromadný závod Elite dokončil na 12. místě. V další části sezóny se Příbramští společně s reprezentačním týmem snažili Mathiasovi pomoci k co největšího počtu závodních kilometrů.

Takže Mathias v dresu CK Fany Gastro ovládl závody slovenského i rakouského poháru, v seriálu Škoda Cupu obsadil i přes absenci v některých závodech celkové 4. místo v absolutním pořadí a 2. v kategorii U23.  Co ale bylo jak z jiné planety, byly jeho stříbrné medaile z hromadných závodů jak mistrovství Evropy tak světa! Což z Mathiase, který se mohl po část sezóny opřít o podporu a servis příbramského klubu, učinilo podle zisku UCI bodů druhého nejúspěšnějšího českého cyklistu po Janu Hirtovi.

Někdo by mohl říci, že k úspěchům jednoho z pěti českých cyklistů působících aktuálně ve World týmech přišli v Příbrami jak slepí k houslím. Jenže jednak si Mathias své působiště nevybral náhodou, mj. tu před časem tu jezdil jeho bratr Karel, ale hlavně v Příbrami se mohou pochlubit i lecčíms dalším.

Stejně jako výsledky Mathiase nám dělaly radost úspěchy našich mladých závodníků. Speciálně Antonie Cermanová a Lucii Grohové, které ve svých kategoriích vyhrávaly prakticky vše, kam přijely. Antonie zvítězila mj. v celkovém hodnocení Techniserv cupu a Carla kriterijní ligy. Zcela suverénním způsobem ovládla etapový závod Tour de Pologne Junior, když domů přivezla vítězné dresy za celkové pořadí, aktivitu i bodovací soutěž. Z domácích mistrovství pak vytěžila kompletní sbírku medailí. Lucie se zaměřovala hlavně na horská kola, na nichž získala jak domácí titul, tak hlavně dva tituly mistryně Evropy ze švýcarské Capriasci,“ vyzdvihl skvělou bilanci dvou mladých závodnic Ondřej Wimmer.

Antonie Cermanová

Takže v Příbrami díky výše uvedeným výsledkům mluví o nejúspěšnější sezóně ve více jak devadesátileté historii klubu! To tedy bylo. Uslyšíme ale v dobrém slova smyslu o CK Fany Gastro i letos?

Letošní sezóna se ponese ve znamení zásadních změn, kdy se da říci, že jediné, co nám zůstalo, je jméno generálního partnera. Co považujeme za mimořádně důležité, je skutečnost, že jsme se dohodli na spolupráci s  naším odchovancem a bývalým skvělým cyklistou Františkem Paďourem, který u nás bude působit v roli sportovního ředitele“ objasnil nejpodstatnější změnu Ondřej Wimmer.

"František po skončení profesionální kariéry ze světa cyklistiky trochu zmizel, ale nepřestal ji sledovat a jak mi potvrdil, táhne ho to zpět. Svou hlavní profesi sice neopoustí a bude se i nadále věnovat oblasti evropské politiky, ale jak sám řekl, cyklistika a CK Příbram jsou pro něho srdcovka a bude jí rád věnovat volný čas. Uvidíme ho tedy v našem mechaničáku na větších závodech, bude naším důležitým konzultantem a jeho zkušenosti budou pro naše kluky mimořádně cenné,“ dodal Ondřej Wimmer, který si s Františkem Paďourem notuje i v tom, že by v Příbrami rádi dělali cyklistiku trochu jinak, moderněji. „Nemělo by to být jen o drilu a výsledcích, ale hlavně o lidech a příbězích, které chcete povědět.

František Paďour, vítěz Czech Cycling Tour 2012 

Ony příběhy by měl psát značně obměněný a omlazený tým. Vedení klubu si před sebe staví dlouhodobější cíle a jich chce dosáhnout postupně krok za krokem. Logické je tedy zaměření pozornosti na kategorii U23. Do týmu tedy z této kategorie přicházejí Daniel Mlejnek z Dukly Praha, Dominik Horák ze Sparty Praha, Marek Majdanics z Mapei Merida Kaňkovský a Vojtěch Církva z RKCA. Zatím jediným nováčkem v kategorii Elite je Martin Kohout z Dukly Praha. Pokračovat budou i stávající jezdci Jan Vochoska, Patrik Němec a z kategorie juniorů se do hlavního týmu přesouvá Adam Klicman. „V jednání je ještě jedno zkušenější jméno, uvidíme, zda se na vše povede domluvit,“ dodal Ondřej Wimmer.

A aby mohl tým fungovat, musí mít partnery. „Velmi musíme poděkovat všem parterům, kteří jsou i přes těžkou dobu stále s námi, protože bez nich by to nešlo. Jmenovitě největší poděkování patří panu Faiereislovi a jeho firmě Fany Gastroservis, která nadále zůstává generálním partnerem klubu,“ uzavřel rozhovor nový generální manažer CK Fany Gastro Příbram, který nezapomněl vyzdvihnout i podporu ze strany Města Příbram a Středočeského kraje, jakož i dalších partnerů, jejich seznam lze nalézt na stránkách týmu ckpribramfanygastro.cz.

Adam Klicman