Podle posledních zákulisními informaci je blízko dohodě s týmem Qhubeka Assos. Fabio Aru strávil poslední tři roky v sestavě UAE Emirates, kam v roce 2018 přestupovat z Astany jako lídr na třítýdenní závody. Během třech let v arabském celku nevyhrál jediný závod a z pěti Grand Tours tři nedokončil. 

Největší vinu na jeho trápení mají zdravotní potíže. Aru musel být operován kvůli nedostatečnému prokrvování nohou. Po operaci a rekonvalescenci se nakrátko zlepšil, ale do své nejlepší kondice se nevrátil. A je to obrovská škoda, málokterý lídr na celkové pořadí umí dělat závody tak zábavné a dramatické jako Fabio Aru. 

Na letošní Tour de France měl být domestikem ve službách Tadeje Pogačara, ale svůj úkol nezvládl. V nenáročné etapě se nedokázal udržet v pelotonu a odstoupil. Podle týmu UAE Emirates byl jeho problém psychického původu. Aru se trápí a těžko odhadnout, zda se někdy vrátí na vrchol. V průběhu Tour ho zlomila zpráva o smrti dědy. „Den před startem Tour jsem se dozvěděl něco, co mě opravdu zasáhlo. Nechtěl jsem o tom luvit, ale lidé v týmu o tom věděli. Ta zpráva mě rozhodila. Stalo se to během Tour, ale útočili na mě lidé, kteří o tom nic nevěděli," naráží Aru na Giuseppe Saronniho, bývalého ředitel týmu UAE Emirates, který ho po odstoupení z Tour ostře kritizoval. 

V době přestupu z Astany do UAE Emirates patřil k nejnadějnějším cyklistům světa a proto získal velmi lukrativní smlouvu. Finančně si polepšil, sportovně však ne. Po třech letech bez výsledku musí hledat nové angažmá a mezi týmy WorldTour o něj zájem není. Kromě sestavy Qhubeka Assos, která shání dobré závodníky za co nejmenší mzdu. Aru peníze po angažmá v UAE Emirates moc řešit nemusí, takže by mohl kývnout na nabídku afrického týmu.

O Arua podle Tuttobiciweb hodně stojí sponzor Assos. Švýcarský výrobce cyklistického oblečení sídlí v Luganu, kde italský vrchař původem ze Sardinie žije. Tým Qhubeka Assos by za dobrou cenu mohl získat špičkového závodníka, kdyby se mu podařilo se zlepšit.

Arua chce také Bruno Reverberi, ředitel týmu Bardiani - CSF. Jenže podle Reverberiho se Aru nerozhodl: Rádi bychom ho vzali. Ale záleží na tom, co chce. Pokud našemu týmu věří, vzhledem k tmu, že jsme posílili a máme správné muže, kteří by mu v etapových závodech pomohli. Ale je to on, kdo se musí rozhodnout a kdo musí věřit tomu, co dělá."

Reverberi pro RadioCorsa potvrdil, že s Aruem už jednal: Mluvili jsme spolu, řekli jsme mu, že máme zájem. Jsou i další, kteří ho kontaktovali. Mluvili jsme i s jeho agentem a před jednáním o smlouvě si musíme sednout a dohodnout se, jaký by chtěl závodní program a jestli si myslí, že je náš tým pro něj dobrý. Rádi bychom ho dostali zpět nahoru, mohl by být lídrem na Giro d´Italia." 

Problém je v tom, že v Bardiani - CSF by se Aru na Giro možná vůbec nepodíval a kvalita italského týmu má k lepším týmům WorldTour hodně daleko. Ze sportovního hlediska se Qhubeka Assos jeví jako mnohem lepší možnost. Lepší než přestup do druhodivizního italského týmu, ať už to bude Bardiani, nebo Vini Zabú - KTM. Na výběru týmu záleží, protože to může být pro Fabia Arua poslední příležitost v cyklistice uspět a opět začít vyhrávat. Ve 30 letech by měl být na vrcholu sil. A jako vítěz etap a držitel dresu lídra na všech třech Grand Tours nepochybně má obrovský potenciál. Musí však najít ztracené sebevědomí. 

Výběr týmu je důležité rozhodnutí, které nesmím uspěchat," dodává Aru.