Aktuálně od neděle probíhá Tour du Rwanda (2.1). Osmietapový závod, z něhož první dvě etapy ovládl za pomoci mladíků z development týmu Ethan Vernon (Soudal-Quick Step).

V pondělí odstartovala nejtěsnějším z možných dojezdů a určením za vítěze Tima Merliera UAE Tour.

Od 23. do 26. února proběhne čtyřetapový závod ve španělské Galicii O Gran Camiňo (2.1).

O víkendu 25. a 26. února jsou na pořadu jednak dvě belgické klasiky Omloop Het Nieuwsblad (1.UWT) a Kuurne-Bruxelles-Kuurne (1.Pro), a jednak jako protiváha určená pro vrchaře dvě francouzské jednorázovky Faun-Ardéche Classic a Faun Drome Classic (oba 1.Pro).

V úterý 28. února pak přidají Belgičané ještě jednu klasiku Le Samyn (1.1). Ta najde o den později protiváhu v italské kopcovité Trofeo Laigueglia (1.Pro).

V ten samý den začne sezóna pro české jezdce z kontinentálních týmů chorvatským závodem Trofej Umag (1.2).

Sobota 4. března je vyčleněna pro epickou Strade Bianche (1.UWT). Ten samý den se pojede další z belgických jednorázovek Grand Prix Criquielion (1.1) a také odstartuje dvoudenní řecký etapák Visit South Aegean Islands (2.2), na němž se představí i čeští jezdci z konti týmů.

V neděli 5. března pak začne Paris-Nice (2.UWT) a v Belgii se uskuteční další z jednorázovek nižší kategorie Grote prijs Jean-Pierre Monseré (1.1). V Chorvatsku za účasti českých týmů se v ten samý den odjede druhá z Trofejí, tentokrát Poreče (1.2).

Při loňské Trofej Umag 2. Tomáš Bárta přestoupil po sezóně do Caja Rural-Seguros RGA a 3. Dušan Rajovič do Bahrain-Victorious

Na kterých závodech můžeme sledovat české závodníky? Čím delší časový odstup, tím nejistější startovní listina. Ale podle aktuálně dostupných informací by to mohlo být takto:

Ve Rwandě závodí v týmu EF Education-NIPPO Development Team Jakub Ťoupalík. UAE Tour jede Josef Černý (Soudal-Quick Step). Gran Camiňo by měl jet Karel Vacek (Corratec). Při Omloop Het Nieuwsblad budeme moci sledovat Zdeňka Štybara (Jayco AlUla) a Pavla Bittnera (DSM). Obě francouzské Faun se obejdou bez české účasti. Kuurne pojede Zdeněk Štybar a Le Samyn Mathias Vacek (Trek-Segafredo). Startovní listina Laigueglie je velmi neúplná a zatím nikoho z Čechů neuvádí. Strade Bianche by se mělo jet za účasti Zdeňka Štybara. Na GP Criquielion stejně jako na GP J.P. Monseré je nominován Josef Černý. Paris-Nice je z pohledu startovky také ještě daleko, zatím v ní českého závodníka nevidíme. V Chorvatsku a Řecku se na start dvojkových závodů zcela jiště postaví kompletní sestavy ATT Investments.

O Gran Camiňo 2022

Pojďme si některé z výše uvedených závodů podrobněji představit.

O Gran Camiňo ("Skvělá cesta") napíše teprve druhý ročník. Jede se v Galicii, tedy na severozápadě Španělska. Loňský ročník vyhrál Alejandro Valverde před Michaelem Woodsem (viz titulní snímek) a Markem Padunem. V první desítce najdeme samé vrchaře, je tedy zřejmé, jaký je charakter tohoto závodu: extrémně kopcovitý. Skladba etap je velmi podobná té loňské. Nejprve tři kopcovité etapy, navíc druhá a třetí s dojezdem na kopec. Poslední den je na pořadu 18km dost zvlněná časovka.

Startovní listina není zdaleka ještě úplná. Jisté je, že se ke startu přihlásily čtyři World týmy (Movistar, Jumbo, Astana a Cofidis), osm Pro týmů včetně Kern Pharma a Caja Rural, které mají na soupisce české jezdce, jakož i Corratec, který v sestavě pro tento závod uvádí Karla Vacka. Startovku doplňuje pět konti týmů, z toho čtyři portugalské a britský Trinity. Počet portugalských týmů jistě souvisí se skutečností, že Galicie na jihu sousedí s Portugalskem.

Z top jezdců najdeme v předběžné startovní listině např. Ivána Sosu a Rubena Guerreira (oba Movistar), vítěze letošní Saudi Tour. Mimořádně silnou sestavu výtečných vrchařů nominoval Cofidis: počínaje Jesúsem Herradou, vítězem etapy a celkově 7. na Tour of Oman (2.Pro), přes jeho bratra Josého, Rubéna Fernándeze, Simona Geschkeho, Hugo Toumireho, Jonathana Lastrase až po Iona Izagirreho. Především ale budeme moci v akci letos poprvé sledovat vítěze Tour de France Jonase Vingegaarda (Jumbo-Visma), který by tu měl zahájit cestu k obhajobě na Staré dámě. A ze sestavy pro tento závod lze dovozovat, kdože s ním na Tour může směřovat: Rohan Dennis, Steven Kruiswijk či Attila Valter.

McNulty a Faun Ardéche

Faun-Ardéche a Faun Drome se jedou o víkendu ve stejném místě, takže i startovní listina obou závodů se liší minimálně. Oba závody jsou určeny pro vrchaře. Ardéche loni vyhrál McNulty před Vansevenantem (Quick Step) a Kussem (Jumbo), Drome potom Vingegaard před Guillaume Martinem (Cofidis) a Cosnefroyem (AG2R). Parametry Ardéche jsou 169 km a 3100 výškových metrů, Drome 192 km a 2400 metrů. Ardéche je kopcovité celé, Drome nabídne to nejtěžší v posledních 50 km, kdy přijdou na řadu nejprve tři náročná stoupání a po nich čtyři krátké včetně stoupavého dojezdu do cíle.

Směřuje sem 13 World týmů, 6 Pro včetně těch nejlepších Lotto, TotalEnergies, Israel a Uno-X, a tři domácí Conti týmy. Z top jezdců jmenujme Sergio Higuitu a Jai Hindleye (Bora-hansgrohe), Diega Ulissiho a George Bennetta (UAE), Rui Costu, Kobe Goossense a Lorenza Rotu (Intermarché), Juliana Alaphilippa, Ilana Van Wildera či Mauri Vansevenanta (Quick Step), Davida Gaudua (Groupama-FDJ), Guillaume Martina či Victora Lafaye (Cofidis), Mattiase Skjelmoseho (Trek-Segafredo), Bena O´Connora (AG2R), Matteo Sobrera (Jayco), Estebana Chavese (EF Education) či Romaina Bardeta (DSM).

Jedničku v Lotto Dstny ponese Andreas Kron, v TotalEnergies Pierre Latour, v Israeli Simon Clarke, ale jede i Michael Woods, v Uno-X Anders Johannessen, výbornou formu v kopcích prokazuje Torstein Traeen, v Bingoal Alexis Guerin a v Tudoru Sébastien Reichenbach.

Jonas Vingegaard a Faun Drome

I Laigueglia je kopcovitý závod. Nikoli extrémně, ale je dlouhý, na 201 km 2600 výškových metrů. Jeho obtížnost spočívá v tom, že po třech stoupáních na trati se najede na cílový okruh, který se pojede 4x a v jeho rámci se do cesty postaví jeden sice ne dlouhý, ale velmi prudký výjezd. Právě na něm se loni rozhodovalo, závod zcela ovládlo UAE a nakonec obsadilo kompletní stupně vítězů v pořadí Polanc, Ayuso a Covi. O obtížnosti trasy vypovídá i to, že v cíli byly relativně velké časové rozdíly a dojíždělo se po jednotlivcích či malých skupinkách. 

Startovka je zatím hodně improvizovaná, ale z těch, kteří v ní aktuálně figurují, by k favoritům patřili Ulissi a Covi (UAE), Carapaz a Bettiol (EF), Ciccone a Mollema (Trek), Costa a Rota (intermarché), Rodriguéz (Ineos), Pinot (Graoupama) či Cosnefroy (AG2R).

Jan Polanc a Trofeo Laigueglia