Niki Terpstra patřil k největším favoritům závodu a jeho vítězství bylo naprosto zasloužené. Rozhodujícím momentem byl útok Vincenza Nibaliho za hellingem Kruisberg. Nibali nejdříve reagoval na útok Zdeňka Štybara, ale když se český cyklista zastavil, Ital se zase zvedl a pokračoval. A s ním také Terpstra. Nizozemec chtěl s Nibalim v mírném stoupání střídat, ale ten už neměl síly a brzo odpadl. 

Terpstra pokračoval sám a to je pro něj už stará známá věc. Dokázal dojet Dylana van Baarleho, Sebastiana Langevelda a Madse Pedersena, rychle se jich zbavil a dokázal také udržet vysoké tempo až do cíle. Když najížděl na Oude Kwaremont a Paterberg s náskokem přes 40 sekund, bylo téměř nemožné ho dostihnout. Ostatní favorité prostě zaváhali. Nikdy mu neměli nechat tolik času. Při útoku Terpstry ho měl pokrýt někdo z týmů, které měly v popředí více závodníků. Někdo z Astany, či třeba z BMC. 

Peter Sagan byl v cíli nespokojený s nedostatkem spolupráce ve skupině. Ale té se dožadoval až v samém závěru, kdy už se nemohlo nic změnit. Poté, co se mu nepodařilo ujet a dostihnout Terpstru a ani Pedersena. Z jeho neúspěšného pokusu o únik bylo zřejmé, že jeho forma zdaleka není ideální. Předloni odjel a už ho nikdo neviděl. Ale to byl silnější. Mohl něco zkusit dřív, například na Oude Kwaremont, ale nezkusil. Zdá se, že v poslední době vidí Sagan problém u všech ostatních, ale nikdy ne u sebe. 

Sagan má také slabou týmovou podporu. Daniel Oss pracoval na čele skupiny v situaci, kdy to bylo jen pro efekt, velký smysl to nemělo. Oss neměl výkonnost Saganovi v rozhodujících okamžicích pomoci. Ani Marcus Burghardt. 

Nikdo z velkých favoritů nad ostatními nevyčníval. Greg Van Avermaet zkusil zaútočit na Taaienbergu, ale skupinu neroztrhal. Tiesj Benoot se také snažil, ani on nedokázal rozhodnout. Sep Vanmarcke měl smůlu hned na začátku závodu, když upadl. I on zkoušel zrychlovat na těžkých pasážích, při posledním průjezdu Paterbergu jel hned za Saganem a na samém konci zaváhal a odpojil ostatní od mistra světa. 

Obrovskou chválu sklidil Mads Pedersen. 22 let starý Dán šokoval v samém závěru, když se udržel na druhém místě i přes tlak ze strany skupiny favoritů. Pedersen byl docela dlouho v úniku, jako jediný bojoval s Terpstrou a získal svůj zatím největší úspěch. Budoucnost dánského mistra je světlá. Má nakročeno stát se velkým šampiónem. Novým Fabianem Cancellarou? Mimochodem, není to tak dlouho co vyhrál Závod míru juniorů - 2013.

Deváté místo Wouta van Aerta už nikoho moc nepřekvapilo, ale je to úžasný výsledek cyklokrosaře, který má za sebou celou zimní sezónu. Van Aert je výjimečný cyklista, jednou monument vyhraje. A nad přestupem na silnici by se už neměl rozmýšlet ani vteřinu. 

A Zdeněk Štybar? Opět byl zásadní součástí vítězného týmu a to se počítá. Sám dojel na desátém místě a Quick-Step Floors tak měl hned tři závodníky v Top 10. I Štybar zkoušel útočit, žádný z jeho pokusů nevyšel, ale kdyby byl na Terpstrově místě, sám v úniku, udržel by se před soupeři a zvítězil? Nejspíš ne, kvality Štybara jsou odlišné. A snad je ukáže už v neděli na Paříž - Roubaix. Quick-Step Floors vládne a Štybar na Roubaix umí. Je řada na něm. 

Foto Sirotti