Cofidis přivádí celkem dvanáct nových závodníků, ale nedá se říct, že by tým posílil. Odchází totiž vítěz etapy na Tour de France Victor Lafay (AG2R), také Rémy Rochas (Groupama-FDJ), druhý na Tour of Guangxi a sprinteři Simone Consonni (Lidl-Trek) a Max Walscheid (Jayco AlUla). Nejvýznamnějšími posilami jsou Stefano Oldani (Alpecin-Deceuninck), vítěz etapy na Giru, velmi zkušený Gorka Izagirre (Movistar), který se opět sejde s bratrem Ionem v jednom dresu a právě také Elissonde a Hermans. 

Dvaatřicetiletý Francouz Elissonde po čtyřech letech opouští Lidl-Trek, kde se nepodařilo navázat na dřívější úspěchy, svůj nejlepší výsledek udělal už před deseti lety, když vyhrál etapu Vuelty s cílem na Angliru. Po přestupu z FDJ do Sky a později do Treku se z něj stal ryzí domestik, především na Grand Tours. V Cofidisu by mohl opět trochu více volnosti, protože kvalita kádru je zde nižší než v Treku a Sky.

1133575716.jpg

„Chtěl jsem nějaký nový impuls a vrátit se do francouzského týmu. Jsem vrchař a mám rád etapové závody. Během své kariéry jsem jezdil pro lídry, ale jezdil i na sebe a díky zkušenostem lépe poznáte sami sebe, jste klidnější a pomáhá vám to pomáhat i mladším jezdcům,“ říká Elissonde. „Moc se těším, se Cédricem Vasseurem (šéfem Cofidisu, pozn. red.) jsem v průběhu své kariéry několikrát mluvil a měl jsem možnost mluvit i s některými jezdci týmu. V Cofidisu panuje dobrá dynamika a já doufám, že ji pomůžu udržet,“ dodává Elissonde. 

Cofidis v letošní sezóně zaznamenal velice slibné výsledky, vyhrál sice jen 14 závodů, ale z toho byly dvě etapy Tour de France (Ion Izagirre, Lafay), jedna na Vueltě (Jesús Herrada) a Martin obsadil konečné desáté místo na Tour. Tým s omezeným rozpočtem, jako je Cofidis, si těžko může přát něco víc. 

1107227409.jpg

Pomáhat Martinovi by v příštím roce měl také už sedmatřicetiletý Belgičan Ben Hermans, dlouholetá opora týmu Israel-Premier Tech. Hermans vyhrál několik významných závodů nižších kategorií, úspěšný byl zejména v celkovém pořadí etapových závodů, ale už přes dva roky nezvedl ruce nad hlavu, takže v Cofidisu by měl pomáhat a předávat zkušenosti. 

„Jsem vděčný Cofidisu, že mi nabídl tuto novou příležitost. V minulosti jsem ukázal, že jsem poměrně všestranný jezdec, který si užívá jak klasiky, tak etapové závody. Chci pomáhat lídrům a v případě potřeby převzít odpovědnost a zkusit štěstí sám. Vím, jak je těžké vyhrávat, ale doufám, že se mi podaří dosáhnout mety dvaceti vítězství,“ říká Hermans, který zatím posbíral devatenáct triumfů za patnáct let mezi profesionály.