První etapa závodu Kolem Kolumbie v podobě 17 km časovky týmů, kterou týmy absolvovaly na běžných silničních bicyklech, ale povoleny byly aerodynamické přilby, měla tři hlavní favority. Všechny týmy, které mezi tuto nejužší skupinku před startem patřily, předpovědi také naplnily. Jenže EF Pro Cycling takovým rozdílem, že v Deceuninck i Ineosu mají o čem přemýšlet a možná se i trošku bát.

Úvodní čas nastavil první startující tým Vini Zabu časem 20:19. Hned ale třetí v pořadí na startu domácí GW Bicicletas čas vylepšil na 19:48. Jenže nejlepší čas drželi jen do příjezdu dalšího týmu, amerického Illuminate se čtyřmi Kolumbijci v sestavě: 19:43. Ani oni se v křeslech pro průběžně nejlepší neohřáli víc, než do příjezdu dalšího týmu. Tentokrát to však byla darda. Borci z amerického Rally vylepšili dosud nejlepší čas o 43 sekund na rovných 19:00 min.

Hned za nimi dorazil na cílovou čáru tým Kolumbie v sestavě s Estebanem Chavesem (Mitchelton-Scott) a připsal si čas 19:34. Jen o vteřinu lepší než Kolumbijci byl po nich startující norský Uno-X: 19:33.  Bezprostředně po potomcích Vikingů dorazili borci z domácího Medellinu s jedním z favoritů závodu, Óscarem Sevillou: 19:23. Jedenáctí startovali cyklisté Androni v sestavě s Miguelem Flórezem, vítězem nejtěžší etapy na San Juanu, a svému lídrovi nastavili podobný čas, od jakého se odpíchne Chaves: 19:35 min.

Pak už dorazil první World Tour tým Israel s Danem Turkem a ani oni nepřekonali dosud vedoucí Rally, ale alespoň dosáhli průběžně na druhé místo: 19:22. O dvě místa za nimi startující Movistar byl lepší než Israel, ale ani oni na Rally nestačili: 19:03.

Následovala chvilka výkonnostní pauzy, než se objevil Deceuninck-Quick Step. A to už američtí chlapci z Rally neodolali: 18:46. Muži Patricka Lefévera měli v patách další WT mančaft UAE, ale ti byli o vteřinu horší než Rally: 19:01. Totožný čas jako UAE však překvapivě dosáhli cyklisté jednoho z dlouhodobě nejlepších kolumbijských týmů EPM.

A pak už přiletěli borci v růžovo-modrých dresech EF Pro Cycling a Deceunincku spadla brada: 18:01!

Ohrozit je mohl už jen hned za nimi startující Ineos. Ovšem ukázalo se, že EF Pro Cycling letěl bezkonkurenčně, Bernal a spol. prohráli o vteřinu i s Vlčí smečkou: 18:47.

Fantastický výkon a perfektní vstup do závodu. Higuita, Martínez, Urán, Van Garderen, Craddock a Caisedo mají skvěle zaděláno na celý závod.

Tým se rozhodl nechat projet přes cílovou čáru, a tím pádem se obléknout do dresu vedoucího muže závodu Jonathana Caiseda, 26 letého Ekvádorce, jehož dosud jediná vítězství evidovaná UCI mají podobu národního šampiona ať už v časovce, tak na silnici.

Jak jsou na tom tedy favorité závodu:

* Higuita, Martínez: 18:01

* Alaphilippe: -0:45

* Bernal, Carapaz: - 0:46

* Aru, Sergio Henao: -1:00

* Betancur, Sepúlveda: -1:02

* Ávila, Badilatti: -1:21

* Sevilla: -1:24

* Chaves: -1:33

* Flórez: - 1:34