Přímý video přenos ze všech etap můžete sledovat na RoadCycling.cz. Přenos technicky zajišťuje společnost TECHNISERV IT. Podívejte se na upoutávku:

Rozpis etap a začátky přenosů

Pátek 3. 5. 2019  - Prolog - 9.55 am to 11.45 am

Pátek 3. 5. 2019 - Etapa 2 Hartínkov - 3.55 pm to 6.30 pm

Sobota 4. 5. 2019  - Etapa 3 silnice Triangel - 9.45 am to 10.40 am

Sobota  4. 5. 2019 - Etapa 4 silnice královská etapa - 3.50 pm to 6.30 pm

Neděle 5. 5. 2019 - Etapa 5 časovka - 10.30 am to 11.45 am

Neděle 5. 5. 2019  - Závěrečné vyhlášení - 1.25 pm to 2.45 pm

Dresy pro závodníky

Závod se skládá z pěti etap, už zítra dopoledne v 10 hod. z Moravské Třebové a bude se rozdávat celkem 6 různých dresů, každý dres má svého sponzora.  Pojďme si je představit:

Žlutý dres: Soutěž jednotlivců

Vítězem této soutěže se stává závodník s nejnižším součtem časů z jednotlivých etap včetně bonifikací a trestů. V případě rovností časů v konečném hodnocení na konci závodu rozhoduje/í:

1) nižší zlomky sekund naměřených dotyčným závodníkům při závěrečné časovce,
2) nižší součet umístění v jednotlivých etapách,
3) lepší umístění v poslední etapě.

Vedoucí závodník obdrží žlutý dres, ve kterém je povinen jet tak dlouho, pokud v této soutěži vede.

Zelený dres: Bodovací soutěž jednotlivců

Vtězem této soutěže se stane závodník s nejvyšším počtem bodů.

3.a 4.etapa body:
1.místo - 25 bodů, 2. - 20, 3. - 16, 4. 13,5.-11,6.-10,7.-9,8.-8,9.-7,10.-6,11.-5,12.-4,13.-3,14.-2,15.-1b.

2. a 5. etapa – časovka:
1. místo – 15 bodů, 2.-12, 3.-10, 4.-8, 5.-6, 6.-5, 7.-4, 8.-3, 9.-2, 10.-1 bod

V případě rovnosti bodů u více závodníků na konci závodu rozhoduje:

1) vyšší počet vítězství v jednotlivých etapách
2) vyšší počet vítězství v rychlostních prémiích
3) lepší umístění v celkovém pořadí soutěže jednotlivců

Vedoucí závodník obdrží zelený trikot, ve kterém je povinen startovat, pokud v této soutěži vede.

Puntíkatý dres: Vrchařská soutěž

Sestává se ze 7 vrchařských prémií. Bodují první 3 závodníci. Vítězem této soutěže se stane závodník s nejvyšším počtem bodů. V případě rovnosti bodů v celkovém hodnocení této soutěže u více závodníků rozhoduje:

1) vyšší počet vítězství v prémiích 1. kategorie
2) lepší umístění v celkovém hodnocení v soutěži jednotlivců.

Vedoucí závodník obdrží bílý trikot s červenými puntíky, ve kterém je povinen startovat, pokud v této soutěži vede.

Bílý dres: Soutěž pro nejlépe umístěného prvoročáka - závodníka ročníku 2004

Vítězem této soutěže se stane závodník z ročníku 2004, s nejnižším součtem časů z jednotlivých etap včetně bonifikací a trestů. V případě  rovnosti časů v konečném hodnocení rozhoduje – viz soutěž jednotlivců. Vedoucí závodník obdrží bílý trikot, ve kterém je povinen startovat, pokud v této soutěži vede.

Modrý dres: Soutěž pro nejlépe umístěného českého závodníka

Vítězem této soutěže se stane závodník, s nejnižším součtem časů z jednotlivých etap včetně bonifikací a trestů. V případě rovnosti časů v konečném hodnocení rozhoduje – viz soutěž jednotlivců.Vedoucí závodník obdrží modrý trikot, ve kterém je povinen startovat, pokud v této soutěži vede.

Fialový dres: Soutěž pro nejlépe umístěného zahraničního závodníka

Vítězem této soutěže se stane závodník, s nejnižším součtem časů z jednotlivých etap včetně bonifikací a trestů. V případě rovnosti časů v konečném hodnocení rozhoduje – viz soutěž jednotlivců. Vedoucí závodník obdrží modrý trikot, ve kterém je povinen startovat, pokud v této soutěži vede.

Soutěž družstev

Celkovým vítězem této soutěže se stane družstvo s nejlepším časem. Hodnocení družstev na konci závodu se provádí součtem časů 3 nejlepších individuálních závodníků v celkovém pořadí jednotlivců.

V případě rovnosti časů v celkové klasifikaci družstev rozhoduje umístění nejlepšího závodníka daného družstva v celkové klasifikaci jednotlivců. Družstvo s méně než 3 závodníky je z hodnocení vyloučeno. Tato soutěž není honorována trikoty.

Kdo jsou favorité závodu?

V této kategorii se velmi těžko odhaduje, kdo je skutečným favoritem závodu, závodníci společně běžně nezávodí a ke srovnání jejich výkonnosti dojde právě až na tomto Závodě Míru U17.

Mezi hlavní favority patří určitě slovenský Svrček, který loni obsadil třetí místo a byl nejlepší prvoročákem. Dále Mathias Møller Jørgensen, 8násobný dánský mistr, Ital Bryan Olivo, vícenásobný medailista z národního mistrovství, Philipp Unterberger, mistr Německa, určitě bude zajímavé sledovat počítání Mráze (Mapei), vedoucího závodníka Českého poháru, Čepka (Dukla Praha) nebo výborného vrchaře i časovkáře Seemana (Louny).

V této kategorii prvoročáků (2004) k favoritům patří Frank Ragilo, vítěz Mini Paris Roubaix, Oliver Soholm, vítěz International Belgian Youth Tour, Vlad Van Mechelen, vítěz European Junior Cycling Tour, Mráz (Mapei) mistra ČR na silnici U15, Seeman mistr ČR v časovce U15 (Louny), případně Telecký (Favorit Brno), držitel bílého i žlutého dresu ze Závodu Míru v Lanškrouně U15.

Puntíkovaný dres pravděpodobně připadne některému z adeptů na žlutý trikot. Vrchařské prémie jsou na klíčových místech jednotlivých etap a určitě lze očekávat, že se zde na špici pelotonu budou pohybovat právě tito závodníci.

Určitě se zde budou etablovat výborní čeští závodníci, kteří až tak neaspirují na žlutý trikot, např. Čepek (DUKLA), Štec (TUFO Prostějov), Široký (Favorit BRNO). Ze zahraničních závodníků si netroufáme odhadnout, kdo patří ke sprintérským hvězdám.

Trikot pro nejlepšího Čech bude určitě patřit někomu z adeptů na žlutý trikot.

Trikot pro nejlepšího zahraničního účastníka bude také patřit někomu z adeptů na žlutý trikot.