Bohatostí barev (černobílou fotografii si odmyslím), bohatostí týmů a tedy konkurence. A co mě po letech překvapilo, tak bohatostí "sponzorů". I když byla fotografie pořízena za hlubokého socialismu, tak se peloton hemží "komerčními" sponzory.

Je vidět, že světová cyklistika stála od svého vzniku na silných reklamních základech, které přežily i socialistickou výchovu. A český peloton stále žil na klubech, které se uměly prodat. Ano, většinou za týmy stály československé továrny, které tak nějak měly v popisu práce podporovat sport, ale je vidět, že napříč republikou se cyklistice dařilo prosazovat v konkurenci s jinými sporty. A cyklistika byla velkým sportem, ne jen tím žijícím na reprezentaci a byla sportem se silnou vnitřní konkurencí.

Zde je možné si otevřít i větší rozlišení úvodní fotky:


Pojďme pelotonem po detailech:

Na fotografii je Duklák - sponzor Barum, je tam bílý dres s modrým pruhem a sponzory Favorit - Rudé Právo, tedy RH Plzeň, je tam Dukla Trenčín a Nářadí - Česká Lípa.


Na čele tohoto záběru vidíme někoho z Trenčína, potom dva dresy Barum, to je pochopitelně Dukla Brno. Ale někoho s nápisem Praha, ale není to Kovo, ten dres je na jiném závodníkovi - na fotografii výš. A také trikot VSŽ Košice.


Druhý záběr začíná stejným závodníkem VSŽ Košice, ale vidíme i dres Bohumín, ovšem kdo je nad ním napravo? A ve středu záběru Uničovské strojírny.


Co ta 72, co je to za "Vývoj"? A který to byl sponzor z Přerova - napravo?


Dvakrát Trenčín - Dukla? Asi ne..., možná ano. Často se v týmech používaly dresy různého provedení.


Zdá se mi, že Dukla Trenčín je tady, za ní asi bez nápisu Inter a potom někdo s nápisem Bohemia? Jaká Bohemia?

Pomozte nám při hledání historie při příležitosti obnovení jarní klasiky Brno - Mikulov - Brno s zážitky, vzpomínkami, dokumenty, fotografiemi (i když tento záběr asi není z této klasiky, ale je z podobné doby).

První z článků na toto téma jsme zveřejnili ZDE: roadcycling.cz/clanek/hledame-pametniky-zavodu-brnomikulovbrno-a-brnovelka-bitesbrno

Případné podměty, nápady, zážitky, výstřižky a výsledky posílejte na adresu  vaishar.favorit@seznam.cz