A také pochopitelně cyklistiky. V cyklistice umí nejlépe marketing francouzská společnost A.S.O., která pořádá velké cyklistické závody. A naprosto nejzářivějším příkladem maximálně zvládnutého marketingu v cyklistice je Tour de France.

Výborně zvládnutý marketing mají Olympijské hry, marketing umí fotbalová UEFA. A v cyklistice se o dobrý marketing snaží i ostatní pořadatelé a týmy. Pochopitelně s různou kvalitou, ale to je naprosto stejné jako u komerčních firem.

A v cyklistice nemusíme chodit daleko, i Okolo Polska má marketing zvládnutý výborně, a když nahlédneme do adresáře organizačního výboru, stojí zástupci martetingu, hned za ředitelem závodu - tourdepologne.pl


Česká Wikipedia definuje marketing takto:

Marketing (někdy psáno také marketink; z angl. market – „trh“ a koncovky -ing, vyjadřující zpravidla děj nebo akci) je proces zaměřený na uspokojování potřeb zákazníka. Pomocí nástrojů, metod a technik marketingového výzkumu dochází ke zjištění potřeb a přání zákazníka ze strany firem, státních institucí či dalších organizací; na základě zjištěných skutečností pak tyto organizace přijmou taková opatření, jejichž cílem je nabídnout zákazníkovi výrobky a služby s co největší přidanou hodnotou, ve správný čas, v ideálním místě a za vhodnou cenu. Marketing prostupuje všemi činnostmi firmy: od zajištění zdrojů, přes logistiku, výrobu a skladování až po prodej a zajištění poprodejního servisu.

Americká marketingová asociace formulovala v roce 2007 následující definici marketingu: „Marketing je činnost, soubor institucí a procesů pro vytváření, komunikování, dodávání a výměnu nabídek, které mají hodnotu pro zákazníky, klienty, partnery a společnost jako celek.“

Philip Kotler, americký odborník v této oblasti, chápe marketing jako „společenský a manažerský proces, jehož prostřednictvím uspokojují jednotlivci a skupiny své potřeby a přání v procesu výroby a směny produktů a hodnot“.

Jaroslav Světlík, český ekonom, jej definuje následujícím způsobem: „Marketing je proces řízení, jehož výsledkem je poznání, předvídání, ovlivňování a v konečné fázi uspokojení potřeb a přání zákazníka efektivním a výhodným způsobem zajišťujícím splnění cílů organizace“.


Když se nad těmito definicemi zamyslíte, tak je zřejmé, že také české závody, české týmy a Český svaz cyklistiky se musí aktivně věnovat marketingu. Oni se pochopitelně věnují, jinak by týmy neměly na trikotech loga sponzorů, závody by neměly reklamní partnery, Český svaz cyklistiky by neměl komerční dodavatele.

Tak jako v každé lidské činnosti, dělá někdo marketing lépe, někdo hůře. Je zřejmé, že na české podmínky dělá marketing dobře hradecký tým Elkov – Author, výborně se věnuje marketingu nová stáj Topforex – Lapierre. To jsou dva příklady slušně zvládnutého marketingu v naší cyklistice mezi týmy.

U týmů musí pochopitelně stát činnost marketingová vedle té nejdůležitější a tou je organizace sportovní činnosti. Tréninkového procesu členů, zajištění závodního kalendáře, zajištění materiálového vybavení a tady už to zasahuje také do marketingu. Vedle „výrobků“, to jsou u týmu výsledky, musí vedení týmu umět výrobky „prodat“.

V případě závodů musí probíhat marketing ještě aktivněji, vedle toho nejdůležitějšího - organizační a pořadatelské složky. Bez marketingu by závody nemohly proběhnout, protože by na ně nebyly finance. V České republice se víc než jinde ve světě vzhlíží ke státním financím, komerční marketing trochu pokulhává.

A kulhá na obě nohy v případě Českého svazu cyklistiky. Samotný svaz má pěkné státní příspěvky a dost často s nimi „lepí“ díry v rozpočtech akcí, které by měly stát na financích komerčních.

Nový prezident ČSC Petr Marek tlačí na vybudování dobrého marketingu. Či spíše na vybudování nějakého marketingu, který, jak se mi zdá, na svazu vůbec neexistuje. Nějaký definovaný, řízený a naplňovaný marketingový program těžko najít. Stejně tak, jako osobu, nebo osoby, které by za marketingovou činností stáli.

Naprosto jakékoliv marketingové cíle schází u silničního Českého poháru. Ten se sice jmenuje Kalas Cup, ale cítím, že je to od společnosti z Tábora spíše charita, než účinná reklama.

Znám hodnocení společnosti Cofidis, která byla jeden rok titulárním partnerem Českého poháru, po skončení ročníku nechtěla dále pokračovat s ČSC, její zviditelnění v České republice prostřednictvím silniční cyklistiky bylo téměř nulové. Podobně to dopadlo i v případě Force a osobní angažovanosti Libora Kmenty ze společnosti KCK.


Budeme se věnovat v sérii článků cyklistickému marketingu doma i ve světě, je to důležitá součást našeho sportu, který stojí především na reklamních financích. Z české silniční cyklistiky se marketing tak nějak vytratil.