Etapa vedla z Olomouce do Frýdku-Místku a jezdci museli zdolat 197,7 km. Zoidl ji vyhrál s náskokem dvou minut a do zítřejší etapy se tak obleče do žlutého trikotu lídra závodu.

Zoidl již na třináctém kilometru ujel spolu se svým krajanem a spolujezdcem z týmu Danielem Lehnerem a německým jezdcem Sebastianem Baldaufem (WSA Pushbikes). Trojice měla na vrchařské prémii na Kojetíně na 74 kilometru k dobru již čtyři a půl minuty a spolu vydržela přibližně až na 136 kilometr, když její největší náskok dosáhl hranice přes pět minut.

Zatímco v začátku úniku to vypadalo, že Zoidl ztratí kontakt, tak v závěru měl sil jasně nejvíce. Zatímco Baldaufovi a Lehnerovi síly docházely, Zoidl se rozjel k velkému sólu, které úspěšně dotáhl až do cílové pásky. Při prvním průjezdu Zámeckým náměstím v cílovém městě měl před pelotonem k dobru 5:30 a před sebou závěrečný okruh dlouhý 38 kilometrů. Především jezdci stáje BORA hansgrohe hájící žlutý trikot Christopha Pfingstena měli snahu jeho únik zlikvidovat.

Z časového manka umazali tři a půl minuty, ale to nestačilo. Hrdina etapy uhájil dostatečný náskok, aby se dostal do čela průběžné klasifikace. Peloton do pásky navíc přivedl Zoidlův spolujezdec Ital Filippo Fortin a k české radosti za hned za ním skončil třetí František Sisr hájící barvy polské stáje CCC Sprandi Polkowice, což jej v průběžném hodnocení závodu posunulo na páté místo.

Z jezdců domácí stáje Elkov Author byl nejlepší Polák Piotr Konwa, ale hned těsně za ním přijeli Jiří Polnický, Tomáš Bucháček, Jakub Otruba i Jan Rajchart, kteří shodně v průběžném hodnocení ve čtvrté desítce ztrácí 2:04, ještě před nimi je na 22. místě Daniel Turek v barvách týmu Israel Cycling Academy.

"Při absenci Černého a Bárty jsme ztratili v časovce více, než jsme mysleli. Dnes se však jelo tempo, bylo jasné, že tato etapa nic nerozhodne. To hlavní přijde zítra a v závěru bychom chtěli být vidět," řekl trenér Elkov Author Otakar Fiala.

Foto Jan Brychta / CCT