Máme za sebou naši "národní" tour. Opět si vedl výborně domácí celek Elkov Author, i když nestačil na prvodivizní tým Mitchelton - Scott, ten na Moravu a do Slezka přivezl opravdu excelentní sestavu, nakonec asi lepší i než na souběžný závod BinckBank Tour kategorie WorldTour. 


Závod první kategorie dává větší bodový příděl, ale také konkurenci

Přesto se zde letos opět prosadil náš tým Elkov Author a získal hodně UCI bodů (víc než 180). Je to obdivuhodné, vzhledem k velké konkurenci. Oproti loňsku se nepodařilo vyhrát etapu, ale Michael Kukrle předvedl velký potenciál v konkurenci WorldTour jezdců. Rozhodně má schopnosti závodit i v týmech vyšší kategorie. 


Tým Elkov Author vyčnívá nad ostatní české týmy

V diskuzích k Czech Tour se objevilo několik příspěvků, které řeší, proč nestartují i další české týmy. Ano, asi by byly lepší než japonská reprezentace nebo druhodivizní Gazprom - RusVelo, ale přinesli by jejich závodníci body? Nebo alespoň slušné umístění? Je otázkou, proč se nesnaží Český svaz cyklistiky postavit národní výběr. Asi by nezískal ty nejlepší krajánky, ale výběr z domácích celků by si možná účast zasloužil a možná by měl čas i některý z jezdců v zahraničním angažmá. Také při Okolo Polska, nebo australském Tour Down Under staví národní svaz reprezentační celek, pochopitelně vždy slabší, než profesionální celky na startu, ale je to na škodu? Nebo to pomůže domácí cyklistice?


Žádný další český závod už bohužel není

Také v závodě druhé UCI kategorie by mohli doma získat čeští závodníci dost bodů, v této kategorii většinou startuje víc domácích celků, víc českých závodníků a tím se zvětšuje šance na dobré umístění domácích a také větší bodový přínos napříč týmy. Jen to má jednu velkou vadu, žádný další český etapový závod vedle Czech Tour neexistuje, jen Závod míru U23 a ten je určen jen pro národní reprezentace. Zanikl už i závod Okolo jižních Čech, letos se nejede ani jeden jednorázový závod UCI, svaz nezorganizoval ani akci V4 (na kterou měl jisté peníze) a tak domácí kalendář nedává žádnou další šanci k zisku bodů. 

Foto Josef Vaishar/Cycling.photography