„Jsme nadšení. Stav přihlášek v úvodu roku potvrzuje, jak prestižním podnikem Czech Tour je. Další velká jména budou přibývat,“ těší ředitele závodu Leopolda Königa. Není divu. Vždyť mezi potvrzenými startujícími jsou dva týmy World Tour: Bora-hansgrohe z Německa a Team DSM-Firmenich PostNL z Nizozemska.

Na startu Czech Tour velmi pravděpodobně bude Mathias Vacek, šampion České republiky a člen sestavy Lidl-Trek, který odstartoval sezónu v Austrálii při Tour Down Under a jedním z vrcholů jeho sezóny bude Vuelta. „V rámci přípravy pojedu etapák Kolem Norska, Maďarsko a s development týmem Czech Tour,“ uvedl český reprezentant.

CT3.jpeg

Bora-hansgrohe bude během čtyř etap obhajovat loňské vítězství, které si zajistili Florian Lipowitz před týmovým kolegou Benem Zwiehoffem. Německá formace má soupisku nabitou hvězdami a po příchodu Primože Rogliče je velmi pravděpodobné, že některé z velkých jmen může využít Czech Tour pro rozjetí směrem k Vueltě, protože všechna esa sestavy se prostě na soupisku pro Tour de France po bok Slovince nedostanou.

Týmový dres Bora-hansgrohe oblékají mimo jiných Lennard Kämna, Jai Hindley, Daniel Felipe Martínez, Max Schachman, Emanuel Buchmann, Aleksandr Vlasov či Bob Jungels.

Nizozemský Team DSM-Firmenich PostNL nabízí stejně atraktivní jména. Romain Bardet byl v minulosti v konečném účtování Tour de France druhý a třetí, vyhrál celkem tři etapy a pyšní se triumfem ve vrchařské soutěži z Grande Boucle. Warren Barguil má na kontě vyhrané etapy z Vuelty i Tour de France, kde rovněž opanoval i celkové pořadí vrchařské soutěže. John Degenkolb je matador pelotonu pyšnící se deseti dílčími triumfy na Vueltě, ovšem připsal si úspěch i na Tour a hlavně výhry z Monumentů Paříž–Roubaix a Milán –San Remo. A pak je tu Fabio Jakobsen, který má na kontě prvenství v bodovací soutěži z Vuelty a triumf z etapy na Tour de France, kde se představil poté, co při závodě Kolem Polska málem přišel o život po nárazu do bariéry.

CT2.jpeg

Přihlášení nizozemské sestavy navíc dává naději na účast některých českých špičkových závodníků. Na soupisce World Tour týmu je Pavel Bittner, v development týmu čekají na příležitost Milan Kadlec a Adam Seeman.

Seznam adeptů startu na Czech Tour však nekončí. Vždyť účast už potvrdily sestavy kategorie UCI Pro Teams Corratec, Q36.5 Pro Cycling Team, Team Polti Kometa, Uno-X Mobility, Flanders-Baloise. Jistý je i start sestavy Lidl-Trek Development Team.

Italská sestava Corratec se vrací po loňském debutu. Na soupisce formace zpod Apenin je mimo jiných Valerio Conti, který vyhrál etapu na Vueltě a jel už třináct Grand Tour. V barvách týmu je i Mark Padun, který prožil předešlých sedm sezon ve World Tour, kde byl nejprve pět let členem Bahrain Victorious a poslední dva roky jezdil za EF Education EasyPost.

Dres belgické sestavy Flander-Baloise obléká Kamiel Bonneu, čtvrtý z posledního ročníku Czech Tour, kde zaostal o pouhou vteřinu za Jakubem Otrubou. Do kádru Polti Kometa patří Davide Bais, vítěz etapy z Gira 2023. Jeho parťák Mirco Maestri jel Giro d'Italia šestkrát.

A přestože Uno-X Mobility patří do kategorie UCI Pro, sestavou se klidně může rovnat formacím World Tour. Vždyť dres norské sestavy obléká Alexander Kristoff, jenž za sebou má dvanáct sezón ve World Tour, vyhrál čtyři etapy na Tour de France a závody Milán –San Remo či Kolem Flander. A od letoška je jeho týmovým parťákem Dán Magnus Cort, který vyhrál šest etap na Vueltě, dvě etapy na Tour de France, jednu etapu na Giru. Hvězda předloňské Staré dámy opustila po deseti letech World Tour, ale o Grande Boucle nemusí přijít. Uno-X už dostalo pozvánku do Francie.

CT4.jpeg

Hvězdy přicházející v úvahu pro start ve čtyřech etapách odehrávajících se v Jeseníkách a Beskydech nejsou jediným lákadlem Czech Tour. „Chystáme spoustu novinek, které budeme postupně zveřejňovat, abychom příznivce cyklistiky patřičně nažhavili,“ dodal Leopold König, ředitel závodu, který se pojede od 25. do 28. července 2024.