Změny mohou být docela výrazné. Letošní Mistrovství světa se má konat ve švýcarském Martigny - Aigle na velmi vrchařské trati. Ale možná bude všechno jinak. Termín světového šampionátu se nezměnil, stále se má jet od 20. do 27. září, ale očekává se, že švýcarské úřady povolí veřejné akce maximálně do 5000 účastníků. A to je pro šampionát nejspíš nepřekonatelná překážka. 

Mezinárodní cyklistická unie (UCI) ale už asi má možné řešení. Plánem B je přesunout šampionát na jiné místo. Nejlépe do jedné ze zemí na Blízkém východě. Mluví se o Ománu, Spojených arabských emirátech a Kataru, kde se Mistrovství světa jelo v roce 2016. Katar zaplatil nezvykle vysoký poplatek UCI, aby se v této pouštní zemi mohl šampionát konat, přesto to žádný velký úspěch nebyl. Minimum diváků u trati by vyhovovalo i dnešním zákazům shlukování většího množství osob.

Je logické, že by to zcela změnilo charakter závodu. Zatímco do Švýcarska se chystali vrchaři a lehcí klasikáři, na blízkém východě by uspěli sprinteři. V roce 2016 se dojíždělo v hromadném spurtu a zvítězil Peter Sagan před Markem Cavendishem a Tomem Boonenem. Pro UCI je ale prioritní domluvit se s Švýcarskem a uspořádat šampionát tam. „Uděláme vše, co bude v našich silách, abychom udrželi Mistrovství světa v Martigny-Aigle,“ řekl Peter Van den Abeele, vedoucí sportovního oddělení UCI. 

V případě změny místa konání by se změnil i termín. Nejspíš by se jelo až v listopadu, jako poslední závod sezóny. V tom případě by se mohly měnit i další termíny. Například Giro d´Italia by se posunulo o týden dříve, aby se nekrylo s Paříž - Roubaix a Vueltou. Roubaix by se mohlo jet o dva dny později, až 27. října. 

Změna termínu a místa konání se možná dotkne i Mistrovství Evropy. To se má konat v italském Trentu od 9. do 13. září. Jenže italští pořadatelé žádají odložení až na rok 2021 a šampionátu hrozí, že se letos nepojede vůbec. Pokud se nenajde jiný pořadatel. Možným místem konání je francouzská Bretaň. Závody by zorganizovali pořadatelé klasiky GP Plouay na konci srpna.