Philipsen hýřil aktivitou od prvních kilometrů 128 kilometrů dlouhého závodu juniorů. Do úniku se snažil dostat hned od počátku, ale nakonec to byl Nor Felix Orn-Kristoff, kdo vyprovokoval rozhodující únik. Ørn-Kristoff byl v úniku chvíli sám, dokud si ho 92 km před cílem nedojel Philipsen. A jen o chvíli později se přidal další velký favorit, vítěz Závodu míru Jørgen Nordhagen z Norska.

Philipsen se dvěma Nory střídal a spolupracoval a někteří další jezdci v hlavním poli si všimli, že tohle by mohl být rozhodující únik. Němec Paul Fietzke si dopředu dojel 89 km před cílem a o dalších 11 km později si vedoucí kvarteto dojeli také Theodor Storm z Dánska, Juan David Sierra z Itálie a Brit Matthew Brennan. A tuto skupinu už si nikdo z hlavního pole nedojel, ačkoliv se o to mnozí snažili. Zaspaly silné výběry Nizozemců, Belgičanů a Francouzů a nikdo s tím už nedokázal nic udělat. 

Král mezi nejlepšími 

Technický okruh byl od prvních kilometrů značně selektivní, peloton se každým kolem zmenšoval a velmi brzo zde zůstal český mistr Kryštof Král sám. Jan Bittner, Pavel Šumpík a Martin Bárta odpadli daleko před cílem a do závodu o přední příčky už se nezapojili. Král si však vedl výborně, neustále se držel v popředí a kontroloval útoky soupeřů. Dokonce sám zaútočil 36 km před cílem, když se odstup hlavní skupiny dostal pod půl minuty.

Slovinci, Belgičané a Francouzi se chvíli snažili první skupinu stahovat a docela se jim to dařilo, ale útoky dalších cyklistů jejich spolupráci zastavily a ztráta se opět začala zvětšovat. Nejblíže se k vedoucí skupině dostal Fin Kasper Borremans, v jednom okamžiku byl pouze 12 sekund za sedmičkou nejlepších, ale brzo mu došly síly a propadl se zpět. 

Philipsen rozhodl v předposledním okruhu 

Ani ve vedoucí skupině nebyla spolupráce zrovna příkladná, každou chvíli někdo útočil. Opakovaně to zkoušeli Dánové, ale také Norové a Němec Fietzke. Nordhagen to poprvé zkusil 18 km před cílem, překvapivě v rovinatém úseku. Ale jen připravil půdu pro Philipsena. Ten za to vzal v nejtěžším výjezdu Montrose Street a už ho nikdo neviděl. Fietzke, Sierra a Ørn-Kristoff se udrželi pohromadě, zanedlouho si je dojel taky Nordhagen, ale stíhat Philipsena nedokázali.

Dán, mimochodem vítěz bodovací soutěže na Závodě míru, byl nezničitelný a do cíle dorazil s náskokem 1:19. Za ním se ještě závodilo o zbylé medaile. Sierra měl obrovskou smůlu v jednom z prudkých výjezdů, když se mu zasekl řetěz. Fitzke ve stejném okamžiku zaútočil a udržel se jen Ørn-Kristoff. Tito dva si to ve finiši rozdali o stříbro, Nor zahájil spurt, ale Němec byl rychlejší a dojel druhý. Zklamaný Sierra projel cílem čtvrtý, pátý skončil Storm a šestý Nordhagen.

"Chtěli jsme závod udělat těžký," řekl šťastný Philipsen, který chválil krajana Storma. "Zajeli jsme to dobře jako tým. V předposledním kole jsem zaútočil a vytvořil si malý odstup od ostatních. Věděl jsem, že můžu odjet jen jsem musel počkat na správný okamžik. Od té chvíle jsem jel na plný plyn."

"Cítil jsem se velmi, velmi dobře. Jak jsme měli v nohách další kola, nebyl jsem unavenější. Připadal jsem si, jako bych právě začal. Co se mi honilo hlavou, když jsem projel cílem? Cítil jsem se trochu zvláštně. Tak dlouho jsem o tom snil a pracoval na tom... Je neuvěřitelné, že to nakonec vyšlo," dodává historicky nejmladší mistr světa mezi juniory. V této kategorii bude závodit i příští rok a navíc ho už na letošním šampionátu čeká závod horských kol, kde také patří k favoritům 

První větší skupina, i s Králem, spurtovala o deváté místo. Český cyklista dojel na dvanácté příčce. Na 56. místě projel cílem Bárta, Bittner a Šumpík nedokončili.