Jelo se ze Satu Mare do Bistrița Primărie a převýšení činilo pouhých 1450 metrů. 

V první části etapy odjela dvojice závodníků Kanaďan Robin Plamondon z kanadského Premier Tech U23 společně s Irem Cormacem McGeoughem z amerického týmu Wildlife. Větrali se před pelotonem skoro 120 kilometrů. Odměnou jim byla vyhraná většina prémií na trase vypsaných. 

Michal Schuran

Z pohledu českého fanouška je potěšující informace, že na vrchařských prémiích opakovaně bodoval Michal Schuran z ATT Investments a je v této soutěži na třetím místě.

Dvojice uprchlíků byla dojeta s dostatečným předstihem před cílem, takže se vše mohlo připravovat na hromadný dojezd. 

Zhruba na kilometru si na špici vlezl Jirka Petruš (ATT Investments) a v maximálním úsilí vytvářel příhodnou pozici do spurtu pro Matúše Štočka. Ten také jako první spurt zahájil, ale na čistokrevné silové sprintery nestačil. Ti se rozprostřeli vedle sebe po široké vozovce a zbytek byl už jen o hrubé síle. Matúš dokončil na 7. místě.

Matěj Zahálka

Ze souboje těch nejrychlejších vyšel vítězně německý sprinter, který tak k osmi předešlým v závodech UCI z Číny, Taiwanu a Gabonu přidal deváté vítězství z Rumunska. O druhém místě Daniela Babora (na titulním snímku ze včerejšího prologu) rozhodlo pár milimetrů.

15 kilometrů před cílem se jel už úplný doraz a mně se jelo velmi dobře. V závěru mi pak pomohli Michael Kukrle s Matějem Zahálkou a poslední kilometr už byl na mně. Zůstal jsem trochu zavřený na pravé straně, ale následně se mi podařilo probojovat dopředu. Byl to velmi těsný spurt a jsem rád za druhé místo,” řekl Daniel Babor.

Do čela průběžné klasifikace po započtení včerejšího prologu se ale dostal ten pověstný třetí, co se směje, když dva se perou: Eduard-Michael Grosu.

Mika Heming (ATT Investments) dokončil etapu na 11. místě jako třetí nejlepší z českých týmů, a udržel tím i pro zítřek vedení v soutěži jezdců do 23 let.

Mika Heming

"Taková typická první etapa. Hodně nervozity, sem tam nějaké pády. Cíleně jsme jeli v závěru na Matúše, protože i on dokáže být v závěru na sílu dostatečně rychlý," řekl sportovní ředitel ATT Investments Petr Kaltofen.

Výsledky.