Na 166 km dlouhé trase z Bistrițy do Târgu Mureș čekalo na závodníky pouhých 1420 výškových metrů. Jestliže včerejší etapa, která byla profilově o trochu těžší, skončila hromadnou koncovkou, byla tato varianta o to pravděpodobnější i dnes. 

V první části etapy odjela čtveřice závodníků, mezi nimiž byl i Michal Schuran. Jeho motivem byly body na vrchařské prémii, která přišla na řadu už na 35. km. Co si zamanul, to také učinil. A jelikož druhá VP, která byla 20 km před cílem, se únik už nedožil, je Michal ve vrchařské soutěži stále na 3. místě, ovšem náskok na vedoucího Cormaca McGeougha (Wildlife) stáhl na 4 body.

Michal Schuran a Eduard Grosu

V úniku s ním byli ještě Kolumbijec Reyes (Medelli), Rumun Malnasi (Giotti) a Kanaďan Gagné (Premier Tech U23). Kolumbijec a Malnasi postupně z úniku vypadli, Michal Schuran s Kanaďanem byli dojeti několik kilometrů před začátkem stoupání na druhou a toho dne poslední vrchařskou prémii. Tempo pelotonu udávali po většinu etapy jezdci Drone Hopper, kteří měli v držení žlutý dres prostřednictvím Eduarda-Michaela Grosu.

Vše se tedy chystalo na spurt. Necelých 10 km před metou se na čele pelotonu srovnal snad kompletní tým Elkov Kasper a vydržel tam až zhruba kilometr do cíle. To se mu do práce začali plést cyklisté novozélandského Boltonu a italského Drone Hopper. Jenže v posledních stovkách metrů už byl zase na čele Jan Bárta s Danielem Baborem nalepeným na zadním kole.

Daniel (na snímku zachycen při včerejším spurtu) musel následně jít na dlouhý spurt, takže ke konci už mu trošku docházelo, ale pozici dokázal o půlku předního kola uhájit před dotírajícím Jorenem Bloemem z nizozemského ABLOC. Díky bonifikačním vteřinám se ujal vedení v závodě o 2 sekundy před Rumunem Grosu.

Asi 20 kilometrů před cílem byl docela těžký kopec, kde mě to celkem štípalo. A myslím, že to štípalo všechny. V závěru už to od kluků byla neskutečně odvedená práce. Perfektně jsme se všichni sešli na špici pelotonu, byli jsme v plné síle a ukázali to, na co máme. Takhle přesně to má vypadat. Opravdu jsme zapracovali bez chyby. V závěru byly na silnici takové nepříjemné plastové patníky, proto jsme raději najeli dopředu, aby nás nic nepřekvapilo. Chtěl jsem ještě počkat, než vyrazím na úplný finiš, ale vedle mě nastoupil Rumun Grosu, takže jsem na nic nečekal a šel do toho s ním. Bylo to ještě dost daleko a bylo vidět, že to Grosu přepálil. Mně to naštěstí vyšlo,“ řekl vítěz dnešní etapy.

Mika Heming z ATT Invesments (na snímku) dokončil etapu na 10. místě jako druhý nejlepší z českých týmů a už potřetí se oblékl do bílého trikotu pro nejlepšího závodníka ve věku do 23 let.

V zítřejší etapě to budou mít sprinteři trošku těžší, jelikož v posledních 20 km budou muset zvládnout dvě průměrně náročná stoupání. I tak to ale vypadá na třetí hromadný dojezd po sobě.