Po šesti etapových závodech nejvyšší kategorie UCI přišlo v květnu na řadu Giro d´Italia. Vyhrál ho Jai Hindley (Bora-hansgrohe) před Richardem Carapazem (Ineos) a Mikelem Landou (Bahrain). V posledním roce své bohaté cyklistické kariéry obsadil čtvrté místo Vincenzo Nibali. Jan Hirt dokončil na výborném šestém místě. Na řadě byl největší cyklistický svátek světa v podobě Tour de France.

Prvním z nejdůležitějších „přípravných“ etapových závodů na v pořadí druhou sezónní Grand Tour bylo v druhém týdnu června Critérium du Dauphiné. Mělo osm etap, rovinatá žádná. Výjimku tvořila 32 km dlouhá časovka, kterou pořadatelé umístili doprostřed etapáku.

Závod byl především festivalem jezdců Jumbo-Visma. Vyhráli tři etapy, s výjimkou jednoho dne měli v držení v průběhu celého závodu dres lídra. V konečném pořadí obsadili první dvě příčky, přidali bodovací i týmovou soutěž.

Šest ze sedmičlenné sestavy tohoto nizozemského týmu posléze stanulo na startu Tour de France. Výjimkou byl Sepp Kuss, kterého tým vyslal na Tour de Suisse. Vůbec bylo zajímavé sledovat, jaké přípravné závody volily týmy s nejvyššími ambicemi na Tour de France, tedy vedle Jumbo-Visma také UAE Emirates a Ineos Grenadiers.

Zatímco tedy Jumbo-Visma poslalo téměř kompletní tým na Dauphiné, tak Ineos poslal stejný počet lidí na Tour de Suisse. Dauphiné jel pouze Ganna. A UAE Emirates sestavu rozstrkalo téměř rovnoměrně na tři etapáky. Pogačar „musel“ ve stejném termínu, jako se jelo Švýcarsko, jet doma Tour of Slovenia (2.Pro), kam s ním poslali tři pomocníky, včetně nejdůležitějšího Majky, kteří pak byli i v sestavě na Tour. Dva odjeli Dauphiné (Bennett a McNulty) a dva Tour de Suisse (Soler a Hirschi).

Ale zpátky k Dauphiné. V úvodní etapě sice čas vítěze získalo víc jak sto lidí, ale byla příliš těžká na čistokrevné sprintery, zvláště když se o to některé týmy cíleně postaraly. Oba nejlepší na pásce se mohli opřít o týmovou podporu, ovšem Ethan Hayter (Ineos) na zrychlení Wouta Van Aerta (Jumbo) nenašel odpověď. I v druhé kopcovité etapě se vybrané týmy staraly hlavně o to, aby utrhly sprintery, ovšem mezitím jim utekl únik. O pár sekund za pěticí uprchlíků, z nichž nejúspěšnější byl Alexis Vuillermoz (TotalEnergies), dorazilo početné startovní pole, z něhož jako první proťal cílovou pásku kdo jiný než Van Aert. Což mu ovšem nestačilo na udržení žlutého dresu, který si oblékl vítězný Francouz.

Třetí etapa končila na 6km kopci. Za vydatné týmové podpory se mohl ze zhruba třicetičlenné skupiny znovu poprat o vítězství Van Aert. A také slavil. Jenže předčasně. Protože David Gaudu (Groupama-FDJ) byl o chloupek na pásce dřív. Na návrat do průběžného vedení to ale Belgičanovi stačilo. A udržel ho i po časovce, v níž podlehl pouze Filippo Gannovi, jakož i po páté etapě, kterou v hromadné koncovce poté, co byli nejstatečnější z denního únik dostiženi v posledních desítkách metrů, vyhrál.

Únikům bylo na Dauphiné mimořádně přáno. V šesté etapě toho, že především Jumbo-Visma nemělo prazvláštní zájem na stíhání, využila pětice, z níž první na cílové čáře byl Valentin Ferron, takže se TotalEnergies mohl radovat podruhé.

A i v sedmé etapě se radoval muž z denního úniku. Stal se jím Carlos Verona (Movistar). Za ním se však v profilově velmi náročné etapě s dojezdem do kopce už rozhořela bitva o celkové pořadí. Nejúspěšnější se ukázal Primož Roglič, který přijel osamocen nedlouho za Veronou, což ho vyneslo do pozice lídra závodu před týmového kolegu Jonase Vingegaarda.

A oba jezdci Jumbo-Visma svou převahu stvrdili v poslední královské etapě, končící na 11km kopci, když projeli nikým neohrožováni ruku v ruce cílem jako první. Vingegaard měl etapu, Roglič celkové prvenství.

Primož Roglič si tedy připsal po Paris-Nice druhý týdenní etapák nejvyšší kategorie v sezóně. Na stupních vítězů ho doplnil Jonas Vingegaard a Ben O´Connor (AG2R). Bodovací soutěž vyhrál Wout Van Aert, vrchaře Pierre Rolland (B&B Hotels), mladíky Tobias Johannessen (Uno-X) a týmy Jumbo-Visma.

Bezprostředně na francouzský závod navázal také osmietapový Tour de Suisse. Ten si zmapujeme zase v dalším dílu naší bilanční minisérie.