De la Cruz se nedávno svěřil s obtížemi při hledání nového týmu. Po dvou letech v Astaně měl původně namířeno zpět do Ineos Grenadiers, kde už působil v letech 2018 a 2019, ale z dohody sešlo a nepodařilo se dojednat smlouvu ani v Lidl-Trek. De la Cruz se nakonec musí smířit se sestupem o kategorii níž a není jisté, že s jeho nový tým dostane na start nějaké Grand Tour. 

Právě na třítýdenní závody je De la Cruz expertem, už nastoupil na 17 Grand Tours a třikrát obsadil sedmé místo na Vueltě. Švýcarský tým, který navazuje na jihoafrickou Qhubeku, je veden Dougem Ryderem, bývalým ředitelem prvního úspěšného afrického týmu. Ryder má v úmyslu vrátit se do WorldTour a podle toho Q36.5 buduje. V sestavě pro rok 2024 je už 28 jezdců, což odpovídá týmům WorldTour.

„Upřímně řečeno, rozhodnutí podepsat smlouvu s týmem Q36.5 Pro Cycling přišlo od srdce. Byla to možnost, která mi připadala správná a měl jsem z ní nejlepší pocit. Možnost znovu bojovat o vítězství ve velkých závodech a dosahovat dobrých výsledků, mě vzrušuje. Po rozhovorech s Douglasem Ryderem a Alexem Sansem Vegou jsem cítil, že je to správný projekt. Všechno do sebe zapadlo a já jsem se svým rozhodnutím opravdu spokojený,“ vysvětluje De la Cruz a naznačuje, že by měl být jedním z lídrů týmu. 

Q36.5 potřebuje sbírat body do světového žebříčku, pokud opravdu stojí o licenci WorldTour od roku 2026 a De la Cruz umí zajíždět přední umístění na velkých etapových závodech, nejenom na Grand Tours, ale také na kratších závodech. Nevítězí zrovna často, za dvanáct let mezi profesionály vyhrál pětkrát, ale s body by týmu mohl pomoci.

20230706TDF0009-A.S.O._Pauline_Ballet.jpg

„Vím, že dostanu hodně příležitostí,“ pokračuje De la Cruz. „Za týmem stojí úžasní sponzoři a vybavení je na vysoké úrovni, takže vím, že je to pro mě to správné prostředí, abych podával lepší výkony než v posledních několika sezónách. Závodil jsem za některé z nejlepších profesionálních týmů na světě a myslím, že mohu do týmu Q36.5 přinést spoustu zkušeností. Jsem odhodlaný tvrdě pracovat, abych týmu pomohl udělat další krok. Navíc mám obrovskou motivaci pustit se do jiného závodního programu a prozkoumat některé nové závody.“

Z Grand Tours si nebude moci vybírat, pokud se Q36.5 na nějakou Grand Tour dostane, bude to nejspíš jen jedna a nejspíš Giro d'Italia, ale i tam to bude těžké. Takže alternativní závodní program ho opravdu nemine. „David posledních devět let závodil v největších týmech WorldTour a má za sebou bohaté zkušenosti ze sedmnácti Grand Tours. Je to jezdec, kterého sledujeme od jeho první smlouvy s profesionálním týmem, a možnost přivést ho v příští sezóně je naší výhrou. Jeho vrchařské schopnosti a konzistentnost v etapových závodech z něj dělají důležitou posilu v náročných závodech, které nás čekají. Těšíme se, že bude opět vyhrávat a podporovat náš tým v nadcházející sezóně,“ přidává svůj pohled Doug Ryder

De la Cruz je osmou letošní posilou, kromě něj přišli také Giacomo Nizzolo (IPT), Frederik Frison (Lotto), Rory Townsend (Bolton Equities), James Whelan (Glassdrive), Xabier Azparren (Euskaltel) a Alessandro Fancellu (Eolo).