Poslední etapa Boucles de la Mayenne z Méralu do Lavalu měřila 181km, měla klasikářský charakter se spoustou kratších výjezdů, ovšem spíše podprůměrných parametrů. Dalo se čekat, že Groupama-FDJ podřídí všechno tomu, aby dovezla do hromadné koncovky Arnauda Démara, který na rozdíl od původní informace dnes nastoupil do etapy v dresu vedoucího závodníka s náskokem 2 sekund na Philippa Walslebena.

Zajímavý souboj slibovala vrchařské soutěž: na trati čekalo 5 VP a mezi prvními třemi v této soutěži byl rozdíl pouhé dva body: 1. Urruty (Roubaix) 30, 2. Dewulf (AG2R) 29 a 3. Restrepo (Androni) 28. bodů. A ve hře byl i 4. Tobias Bayer (Alpecin) s 26 body.

A taky si to hned na první z nich rozdali. Nejprve zkusil odjet Urutty, ale nebyl úspěšný. Takže pořadí: 1. Restrepo, 2. Bayer, 3. Dewulf.

Jenomže poté odjela trojice z Kern Pharma, Delko a Intermarché, takže na dalších VP to bylo jen o jednom bodě. Restrepo získal dva, Dewulf jeden a prvně jmenovaný se stal králem vrchařů.

15 km před cílem to z první skupiny zkusil sólově Delettre z Inermarché, ale když balík letí rychlostí 75 km/hod., šance je nula.

A první na pásce? Arnaud Démare. Vítěz tří etap a celého závodu.