Na programu je od 24. do 29. srpna pět kapitol. Závod zahájí 2,6 km dlouhý rovinatý prolog v ulicích Weimaru. Následuje profilově středně náročná etapa z Weimaru do Meiningenu s několika vrchařskými prémiemi, ovšem z vrcholu posledního těžšího stoupání zbývá do cíle ještě 20 km. Pak přijde na řadu 200 km z Meiningenu do Marburgu klasikářského profilu, důležité je, že na posledních 40 km jde po sobě pět těžších stoupání a z vrcholu posledního je do cíle už jen 5 km.

Předposlední etapa z Freiburgu na vrchol Schauinslandu pravděpodobně rozhodne o celkovém vítězi. Většina trasy je rovinatá, ale závěrečných 25 km je velmi obtížných, přičemž korunu všemu nasadí 12 km cílové stoupání. Leccos může ale změnit ještě poslední etapa ze Schiltachu do Stutgartu. Na 186 km 2600 výškových metrů a hlavně v závěrečných 30 km třikrát na cílových okruzích sice kratší, ale hodně prudké stoupání Herdweg a do cíle pak už jen 7 km.

V loňském ročníku vyhrál Alexander Kristoff dvě etapy.

Profilu odpovídá startovní listina. Najdeme tu sprintery, jako je čerstvý mistr Evropy Fabio Jakobsen (Quick-Step), Olav Kooij (Jumbo-Visma), Caleb Ewan (Lotto-Soudal), Phil Bauhaus (Bahrain) či Alexander Kristoff (Intermarché) i klasikáře jako je Florian Sénéchal (Quick-Step), Alessandro Covi (UAE), Greg Van Avermaet (AG2R), Nils Politt či čerstvý vítěz Bemer Classics Marco Haller (oba Bora-hansgrohe).

Favority celkového pořadí však jsou vrchaři jako je Pello Bilbao (Bahrain), Adam Yates (Ineos), Romain Bardet (DSM), Mattias Skjelmose Jensen a Bauke Mollema (Trek-Segafredo), Jakob Fuglsang (Israel-Premier Tech), Iván Ramiro Sosa (Movistar), Ruben Guerreiro (EF Education-EasyPost) či Patrick Konrad a Emanuel Buchmann (Bora-hansgrohe). Zajímavé bude sledovat, jak si po rovinatém Dánsku povede v kopcovitějším terénu Egan Bernal (Ineos), vracející se po těžkém zranění a dlouhé závodní pauze do světového pelotonu.

Nils Pollit vyhrál jednu etapu, ale v ní rozhodl o svém celkovém vítězství.

Loňský ročník vyhrál Nils Pollit před Pascalem Ackermannem (oba Bora-hansgrohe), letos toto umístění zopakují jen těžko. Ackermann ani nestartuje a na Pollita bude zvláště třetí etapa příliš náročná. K největším favoritům počítejme Pello Bilbaa, výbornou formu prokazují v poslední době Mattias Skjelmose i Ruben Guerreiro.

Startuje 14 World týmů, 2 Pro (Alpecin a B&B), německá reprezentace a tři domácí kontinentální celky. Němců bude na startu naprostá převaha, celkem 40, pouze 5 týmů nemá ve své sestavě cyklistu německé národnosti.

Závod lze sledovat mj. na Eurosportu.