Bilance loňského roku tohoto čtyřnásobného vítěze Tour de France moc povzbudivě nevypadá. Před Tour jel čtyři kratší etapáky a toto je jeho bilance: Coppi e Bartali 86. místo, Tour of the Alps v 5. etapě překročil časový limit, Tour de Romandie 65. místo a při Critérium du Dauphiné nenastoupil do 7. etapy ze 76. místa.

Pak přišla Tour a jediný světlý moment sezóny v podobě 3. místa v etapě na Alp d´Huez, což ho posunulo do třetí desítky průběžného pořadí. Do 18. etapy ho nepustil Covid. Po pauze byl nominován na Vueltu, kde byl zcela neviditelný a dokončil ji na 114. místě.

Kolem letošních Vánoc ho opět zbrzdil Covid, ale podle jeho slov se to nedalo srovnat s tím z Tour. Nyní již po šesti dnech mohl už zase trénovat.

Froomova smlouva s Israel-Premier Tech sice končí na konci roku, ale majitel týmu Sylvan Adams loni na podzim řekl, že Froome může závodit za Israel-Premier Tech, "jak dlouho bude chtít." A Chris to má nejspíš v plánu.

"Nemám v plánu v brzké době přestat," řekl Froome. „Chci z cyklistiky na profi úrovni vytěžit maximum, dokud v ní jsem. Mám pocit, že jsem dostal druhou šanci. Kdybych ukončil kariéru nyní, měl bych pocit, že jsem promarnil příležitost. I když teď nejsem na špici mezi jezdci, pořád mi cyklistika přináší spoustu radosti.“

"Sleduji, že se zlepšuji a opravdu mě to baví. Doufám, že to budu dělat ještě pár let,“ sdělil novinářům Froome, který je podle jeho slov i v 37 letech stále motivován závodit a dělat tvrdou práci, která je nutná k tomu, aby zůstal v elitě pelotonu. "Pořád mě to baví. Vždycky mě to bavilo. Baví mě trénink a oběti, všechny ty stránky sportu, které mi přijdou relativně snadné.“

Takže do čtyřiceti? „Uvidíme, naučil jsem se, že v životě není nic stoprocentně jisté, zvlášť po tom, co jsem v posledních letech prodělal.“

Froome, který na Tour Down Under startoval poprvé v roce 2010, chce využít australské léto jako odrazový můstek do další části sezóny. "Strávím tady celkem pět týdnů, abych tu najel co nejvíce tréninkových kilometrů za dobrého počasí. A doufám, že se to projeví při dalších závodech v Evropě."

Jeho přesný závodní kalendář znám není, ale návrat na Tour, kam Israel-Premier Tech získal divokou kartu, je jeho pevnou součástí.

"Budu se zaměřovat na týdenní etapové závody," řekl Froome o roce 2023. "Vzhledem k tomu, že jsme nyní dostali divokou kartu pro Tour, je mnohem snazší si věci naplánovat." Přičemž naznačil, že logicky se nabízí závody jako Paris-Nice, Dauphiné nebo Tour de Suisse, kde by se potkal s jezdci, kteří pak na Tour pojedou na celkové pořadí.

To je přirozeně první krok. Chtěl bych navázat tam, kde jsem minulou sezónu skončil, a přiblížit se tomu, kde jsem kdysi byl."