Včerejší etapa skončila hromadným spurtem. Čas vítěze obdrželo 134 cyklistů. Mezi nimi všichni tři čeští: Matyáš Kopecký 17., Petr Kelemen 52. a Pavel Novák 101.

Vítěz 29letý Niccoló Bonifazio z týmu Intermarché, který za dobu své kariéry jezdil v Lampre, Treku, Bahrainu a poslední čtyři roky v TotalEnergies, na týmových stránkách uvedl: „Jsem velmi šťastný, že jsem získal své první vítězství pro Intermarché-Circus-Wanty. Je to téměř 300 dní od mé poslední výhry, takže mám extra radost! Uplynulou zimu jsem tvrdě pracoval, abych letošní sezónu začal v nejlepší formě. Doteď jsem pracoval hodně pro tým. Šanci na vlastní úspěch jsem dostal tady na Okolo Sicílie, na kterou jsem se pečlivě připravil se svým trenérem Christophem Prémontem. Absolvoval jsem několik sprinterských tréninků a najezdil mnoho kilometrů za motorkou. Byl jsem odhodlaný chopit se své šance, zvláště když jsme při analýze trasy zjistili, že poslední rovinka je na Via Bonifazio, což bylo pravděpodobně dobré znamení.“

Dnešní 150km dlouhá etapa z Enny do Termini Inerese se profilem podobala té včerejší. První dvě třetiny dost zvlněné s jednou rychlostní (56.) a jednou nepříliš náročnou vrchařskou prémií (68., 8,1km, 3,6 %), zbytek po rovině podél moře. Ovšem s jednou dost podstatnou výjimkou. Cíl nebyl po rovině, ale na konci 1,3 km dlouhého stoupání o průměru 5 %. 

Jak už to v takových etapách chodí, brzo po startu, v dnešním případě po 10 km, se odpoutala šestice jezdců, pět jich bylo z pěti různých italských Conti týmů a jedním byl Švýcar Suter z Tudoru. Ten se také 15 km před cílem pokusil o sólo akci. 7 km před cílem měl k dobru ještě 45 vteřin. Jenomže cíl nebyl po rovině. Kluci z Tudoru dělali, co mohli, aby narušili tempo hlavní skupiny. 

A stal se zázrak. V cílovém stoupání pronásledovatelé řešili dvě protichůdné věci najednou. Dojet uprchlíka a zároveň utratit oproti soupeřům co nejméně sil, které se budou hodit ve spurtu. Výsledek? Joel Suter udržel náskok kolem padesátky metrů až na pásku. Zase jednou odvaha a risk slavily úspěch. A nabouraly tak zaběhnutý pořádek. A to je vždycky vítané oživení.

Finn Fisher-Black (UAE) i před zítřejší královskou etapou udržel červeno-žlutý dres lídra celkové klasifikace. Předpokládaná úvaha ale napovídá, že zítra se celkovým vítězem stane někdo jiný. Ale dnešek přinesl překvapení, tak proč ne zítřek?